2015-04-26 14:07:13• hírek • Gazda Árpád/MTI

Kisebbségvédelmi konferencia lesz Kolozsváron

A román külügyminisztérium és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) nemzetközi konferenciát szervez csütörtökön Kolozsváron abból az alkalomból, hogy az Európa Tanács húsz évvel ezelőtt fogadta el a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, amelyet Románia elsőként ratifikált - közölte honlapján a román külügyi tárca.

A konferencián az akadémiai szféra, a kisebbségek képviselői és politikusok fognak előadást tartani a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak a védelméről történelmi, jogi, szociokulturális szempontból, valamint a román modellről - áll a tárca közleményében. A dokumentum a román kisebbségvédelmi modell céljaként említi az interkulturalitást és a kisebbségek aktív részvételét a közéleti döntéshozatalban.

A rendezvényen részt vesz Gianni Buquicchio (fotó), az Európa Tanács konzultatív testületeként működő Velencei Bizottság elnöke. "A konferencia célja ennek az egyedi, kizárólag a nemzeti kisebbségeknek szánt nemzetközi jogi eszköz rendkívüli fontosságának a hangsúlyozása a társadalom szintjén megnyilvánuló kulturális sokszínűség, multikulturalizmus, jó együttélés és tolerancia szolgálatában. Az interkulturalizmus mint a kultúrák és a különböző kulturális értékeket valló közösségek közti párbeszéd kifejeződése kétségkívül hozzájárul egy békés, toleráns, befogadó, dinamikus és egyben alkotó tér meghatározásához" - áll a román külügyminisztérium közleményében.

A román külügyi tárca emlékeztet arra, hogy Románia - húsz másik állammal együtt - 1995. február elsején, az elfogadása napján aláírta a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt és ezt a nemzetközi közösség az ország határozott vállalásának tekintette arra nézve, hogy folytatja a kisebbségekhez tartozó személyek védelmét szolgáló jogi eszközök megerősítését. Az egyezményt azóta 39 állam ratifikálta.

A román államelnöki hivatal honlapján egy héttel ezelőtt közölt dokumentumban Klaus Iohannis államfő megállapította, "a kisebbségek sok célkitűzése megoldatlan még Romániában". A dokumentum az államfő RMDSZ-kongresszushoz intézett üzenetének a bővebb változata volt. A megállapítást később törölték az államfő honlapjáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: