2020-02-10 09:32:18• hírek • közlemény

KELET a Partiumban

Immáron tizenkettedszer rendezték meg a Kárpát-medencei katolikus egyetemi lelkészségek évi találkozóját, február 7. és 9. között. Az eseményről ifj. Pallai Béla beszámolóját olvashatják.

A sok magyarországi egyetemi város helyszíne után, az idén először a határon túli Szatmárnémeti adott otthont 130 egyetemista és főiskolás hétvégi együttlétének. A találkozó péntek este kezdődött a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus templomban. Kiosztották az erre az alkalomra készült programfüzetet. A 12 különféle egyetemi lelkészségről érkezetteket id. Pallai Béla címzetes esperes-parókus köszöntötte.


Összesen 8 pap, 2 diakónus és 2 szerzetesnővér kísérte el a fiatalokat. A helybeli Árpád-házi Szent Piroska Nőszövetség készítette a vacsorát. A templomban a megnyitó istentisztelet a görögkatolikus Paraklisz eléneklésével kezdődött. Másnap délelőtt a szatmárnémeti római katolikus egyházmegye főpásztora, Schönberger Jenő megyéspüspök tartott elmélkedést. Beszédében utalt a napi liturgikus olvasmányokra. „Az egyetemistáknak az igaz bölcsességet kell keresniük, aki Jézus Krisztus. Ő hív bennünket egy magányos helyre, hogy feltöltődjünk. Ez az alkalom az idei KELET segítse a résztvevőket abban, hogy szülőhelyükön megmaradva találják meg hivatásukat és szolgálják családjukat, egyházukat és a magyar társadalmat.”Az egyház két tüdővel lélegzik, ahogy Szent II. János Pál pápa gyakran mondta. Ezért lett az idei találkozó mottója ez a mondat. A püspök ereklyecsókra tartotta, a templom Szent Miklós ereklyéjét és „Szent Miklós kenyerét” kapták ajándékba az egyetemisták, jelképesen útravalóként, majd lelkesen énekelték a Szózatot.


Szombaton délelőtt, ifj. Pallai Béla nagypeleskei parókus látta vendégül őket, bemutatta, a felújítás alatt lévő templomot, a több mint 100 éves ikonosztázt, amelyet nemrégen áldott meg Vasile Bizău máramarosi megyéspüspök. A fiatalok a szentélyt megkerülve egyenként járultak az egyházközség kincséhez, az 1700-ból származó Istenszülő-ikonhoz, megérintették és kérték szívük szándékához az Istenanya közbenjárását. Ezt követően a templom mellett található múzeumot látogatták meg s a helybeli Szent Anna Nőszövetség disznótoros ebéddel vendégelte meg a fiatalokat, a helybeli hittanos táncosok pedig, magyar népi táncokkal szórakoztatták őket.Az egyetemisták délután megtekintették Szatmárnémeti városát, a római katolikus püspöki palotát, este pedig farsangi bálon vettek részt, ahol az élő zene mellett a friss májas és véres hurka, tepertő, de a farsangi fánk sem hiányozhatott az asztalról. A vasárnapi záró szentmisét Schönberger püspök vezette, a ”páros” igehirdetést Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész és Egri László orvos-diakónus tartották. Végezetül a latin püspök ebéddel látta vendégül a résztvevőket. A másfél nap Kelet-együttlét maradandó élményt jelentett és közösséggé formálta a magyar katolikus egyetemistákat.


 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: