2011-05-05 09:20:48• hírek • MTI/AFP/Reuters

Juppé: nem Kadhafit akarják megölni

A katonai intervenció célja nem Moammer el-Kadhafi líbiai vezető megölése, hanem az, hogy meggyöngítsék képességét az elnyomásra - jelentette ki a francia külügyminiszter egy szerdai interjúban.

"Célunk nem Kadhafi megölése, hanem megfosztani őt az eszközöktől, amelyekkel folytathatja a líbiai nép elnyomását" - mondta Alain Juppé a France 24 rádiónak. A külügyminiszter elismerte, hogy Kadhafi fiának megölésével "járulékos veszteséget" okoztak, de kijelentette, hogy "Tripoliban katonai célpontokat támadnak" a NATO gépei.

Az esetleges tűzszünetről Juppé azt mondta, hogy az csak "igazi" lehet, ami azt jelenti, hogy Kadhafi csapatainak ki kell vonulniuk az elfoglalt városokból. Azt a tűzszünetet, amelyet a tripoli kormány többször is felajánlott, Juppé  "kamunak" minősítette, mert befagyasztaná a pozíciókat, és Líbia kettészakításának veszélyével járna.
A külügyminiszter szerint "hét hét elteltével még nem lehet elakadásról beszélni", s reméli, hogy a hadjárat "nem fog tovább tartani néhány hétnél vagy hónapnál".


Iráni egy dínáros, Kadhafi képével
Iráni egy dínáros, Kadhafi képével



A líbiai összekötő csoport a felkelők finanszírozását és a dezertőrökkel való kapcsolatfelvételt fogja megvitatni csütörtöki, római ülésén - mondta el. A zárolt pénzek felszabadítása jogi okokból nem lesz könnyű - vélte a francia diplomácia vezetője. Ami a dezertőröket illeti, Juppé szerint Tripoliban sok tisztségviselő van, aki ki akar válni a kormányzatból, és tárgyalni szeretne. Megpróbáljuk ezt összehangolni - mondta.

Szíriával kapcsolatban a külügyminiszter közölte, hogy Franciaország célzott szankciókat akar az Európai Unió részéről Bassár el-Aszad elnök és körei ellen. "Az ő felelőssége, hogy leállítsa a népe elnyomását... máskülönben elkerülhetetlen lesz a folyamat, amely elvezet a félreállításához" - jelentette ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: