2020-07-14 15:25:01• hírek • Szatmár.ro

Júniusban sem csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma Szatmár megyében

illusztráció/ freepik.com
illusztráció/ freepik.com

Elkészült a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) legújabb kimutatása, melyből kiderül, hogy a júniusban is növekvő tendenciát mutatott a munkanélküliségi ráta Szatmár megyében.

Az ügynökség adatbázisa szerint az év hatodik hónapjában a megye munkanélküliségi mutatója 3,18 százalék volt, mely egy 0,16 százalékpontos emelkedést jelent májushoz képest. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a számok csak az ügynökség által számon tartott munkanélküliek helyzetét tükrözik, de az adatok így is magukért beszélnek.

A kimutatás szerint megyénkben összesen 4659 munkanélküli személyt tartanak nyilván az ügynökségnél, ebből azonban csak 910-en voltak munkanélküli támogatásra jogosultak.

Sajnos a listán szereplő személyek többségének munkába állítása igen nehéz, mivel sokan még az elemi iskolát sem végezték el, illetve akadnak olyanok is, akiknek még a román nyelvtudás hiányával is meg kell küzdeniük. Százalékos arányban kifejtve az AJOFM-nél nyilvántartott állástalanok 48,98 százaléka soha nem ült az iskolapadban vagy csak épp az elemit járta ki. 28,74 százalékuk jutott el odáig, hogy az általános iskolai képzést befejezzék, szakképzésben pedig 7,84 százalékuk vett részt. A líceumi képzést sikeresen teljesítők aránya 10,52 százalék, posztliceális képzésben pedig 0,48 százalékuk vett részt. Azonban az egyetemi diploma sem garancia a stabil munkahelyre, ugyanis listán a munkanélküliek 3,46 százaléka a felsőfokú oktatásba is belekóstolt, sőt, diplomát is szerzett magának.

Az ügynökségtől azt is megtudtuk, hogy a legtöbb állástalan személy, szám szerint 1370 a 40-49 éves korcsoportból kerül ki, majd őket a 30-39 évesek követik 1118 fővel. A mérleg másik oldalán a 25-29 éves korcsoport van, melyben mindösszesen csak 310 munkanélkülit jegyeznek.

Végül a júniusi kimutatás arról is beszámol, hogy a munkanélküliek többsége vidéken él (3642-en), számukra a lehetőségek is korlátozottabbak, így számuk is nagyobb, míg városon mindössze 1017 állástalant tartanak számon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: