2019-07-10 13:09:41• hírek • MTI

Júniusban csökkent a román éves infláció

Júniusban 3,8 százalékra mérséklődött a román éves inflációs ráta az előző hónapban jegyzett 4,10 százalékhoz képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A fogyasztói árindex csökkenését a Román Nemzeti Bank (BNR) előrevetítette, így a mutató közelebb került a jegybank által az idén várt 3 százalékos célinflációhoz.

 

A tavalyi hatodik hónaphoz mért éves infláció növekedését elsősorban az élelmiszerek idézték elő, amelyek 5 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára is 4,26 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszerek 2,89 százalékkal kerültek többe a vizsgált időszakban.

 

Májushoz képest a havi infláció 0,23 százalékkal csökkent júniusban, ugyanakkor decemberhez mérten a fogyasztói árak 2,98 százalékkal nőttek.

 

A román infláció februárban lépett ki a BNR által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávból, de a jegybank vezetősége szerint év végére várhatóan visszatér, így az idén 3 százalékos fogyasztói árindex-növekedést vetítettek előre, a jövő évre 3,1 százalékos inflációval számolnak.

 

A bukaresti központi bank múlt csütörtökön nem módosította az alapkamatot, amely továbbra is 2,50 százalék.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: