2012-05-28 10:45:20• hírek • Szatmár.ro

II. Rákóczi Ferenc és Szatmár

Történelmi előadást tartanak II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobrának az avatóját megelőzően.

Hamarosan nagy fejedelmünk szobrával büszkélkedhet Szatmárnémeti magyarsága. Az avatót megelőző nap, 2012 május 31.-én, csütörtökön, 17 órakor, a szatmárnémeti RMDSZ székházában (Rákóczi /M. Viteazu/ u. 10 sz.) a Szent István Kör történelmi előadást szervez nagy fejedelmünkről. A meghívott előadó Dr. Mészáros Kálmán, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Rákóczi szabadságharc kutatója.

Régi vágya a szatmári magyarságnak, hogy nagyságos fejedelmünknek maradandó emléket állítson. A száműzetés tragikus sorsát vállaló fejedelem élete a nemzeti szabadság és a haza érdekeinek meg nem alkuvó képviseletét állítja példaképként az utókor elé. Szatmár vidéke több szálon kötődik a fejedelemhez és családjához, de leginkább szabadságharc lezárása kötődik ide: Szatmár várában fogadták el az elcsüggedt kuruc rendek a békepontokat.

A szobort a Szatmárnémeti RMDSZ kezdeményezésére állítják fel, a Láncos templom mögötti téren (J. Calvin tér) a volt Rákóczi utca elején, közel a fejedelem által kedvelt és támogatott templomhoz és iskolához, valamint a Rákóczi család egykori városi házának helyéhez. A fejedelem mellszobrát Deák Árpád nagyváradi művész készíti bronzból.

A szobor avatására június elsején 17.00 órakor kerül sor. Az avatásra, valamint az előző nap sorra kerülő előadásra és az azt követő vitára mindenkit szeretettel várunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: