2012-05-31 12:39:41• hírek • Szatmár.ro

Június elsején avatják fel II. Rákóczi Ferenc szobrát

Cum deo pro patria et libertate! Istennel a hazáért és a szabadságért! A kuruc szabadságharc jelmondata máig érvényes tartalmú igazságot hordoz magában a szatmárnémeti magyarság szempontjából is.

A Szatmárnémeti RMDSZ és az Identitas Alapítvány június 1-én 17 órai kezdettel, a Kálvin-téren avatja fel II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobrát.

Szatmár város szorosan kötődik a Rákóczi vezette szabadságharchoz, tavaly októberben pedig az RMDSZ kezdeményezésére, a Szatmári Béke 300. évfordulója alkalmából Szatmárnémeti Városi Tanácsa jóváhagyta a fejedelem szobrának felállítását.

A szoboravatási ünnepségen Kereskényi Gábor szatmárnémeti RMDSZ-elnök, a szoborállítás kezdeményezője ismerteti a szoborállítás történetét, ünnepi beszédet mond Markó Béla költő, szenátor, az RMDSZ volt elnöke, Gajdos István, Beregszász polgármestere, az UMDSZ elnöke, dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök, az RMDSZ Szatmár megyei elnöke illetve Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere.

A mellszobor Deák Árpád nagyváradi képzőművész alkotása. Az ő nevéhez számos partiumi és erdélyi köztéri emlékmű kötődik, többek között a szatmárnémeti Petőfi-szobor is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: