2016-01-26 17:22:55• hírek • Szatmár.ro

Június 5-én tartják a helyhatósági választásokat

Eldőlt: június 5-én tartják Romániában a helyhatósági választásokat, azt azonban még nem tudni, hogy a polgármestereket egy, vagy két fordulós rendszerben választják-e majd meg.

Az RMDSZ szatmárnémeti szervezete nem fél a két fordulós választásoktól, bár jogi szempontból aggályosnak ítéli és túl nagy luxusnak tartja az ezzel járó többletköltségeket - tájékoztatott Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szövetség polgármesterjelöltje.

Kereskényi emlékeztetett, az RMDSZ háromszor veszített a két fordulós rendszerben: Erdei Líviusz 1992-ben, Riedl Rudolf 1996-ban és Ilyés Gyula 2000-ben, ugyanakkor két alkalommal 2004-ben és 2008-ban is Ilyés a második fordulóban nyert választást előbb Radu Bud, majd Dorel Coica ellenében.

A városi RMDSZ-elnök szerint azonban aggályos, hogy a választások előtt öt hónappal még mindig nem világosak a játékszabályok. Ez sérti a jogbiztonság elvét és magát a jogállamot, s erre a tényezőre a Velencei Bizottság többször is felhívta Románia figyelmét. A kétfordulós rendszer vegyes lakosságú településeken szinte kizárólag a többségi etnikumnak kedvez.

"Sajnos ahogyan a 2012-es kampányban tette, az azt követő időszakban a jelenlegi polgármester folyamatosan megosztja Szatmárnémeti lakosságát, így nagy a valószínűsége, hogy a kétfordulós választási rendszer etnikai szavazást eredményezne, melyből a 34,6%-nyi városi magyarság nem jöhet ki győztesen. Amikor kétfordulós polgármester-választások voltak, azt is láthattuk, hogy a második fordulóban  természetellenes koalíciók alakultak csak azért, hogy ne a magyar jelölt nyerjen" - vélekedik Kereskényi.

Az RMDSZ jelöltje kijelentette, a választások módozatától függetlenül bízik a szatmáriakban, akiket az RMDSZ legfontosabb partnereinek tart.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: