2012-05-28 17:35:36• hírek • Kocsis Zoltán

Június 4-től várja a pácienseket a Scheffler János Központ

Június 4-én, azaz kedden nyitja meg kapuit az egykori Zárda épületében a Páli Szent Vincétől nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Boldog Scheffler János Központ, amelynek célja a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítése, nevelése, oktatása.

A központot hétfő délután nm. ft. Schönberger Jenő püspök adta át és szentelte fel, az ünnepségen részt vett többek között Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor alpolgármester és Günthner Tibor, Szatmár megyei szenátor is.

Nm. ft. Schönberger Jenő püspök köszöntőjében üdvözölte az irgalmas nővérek aktív visszatérését a közéletbe, „még akkor is, ha kevesebben vannak, mint 1948-ban, amikor el kellett hagyniuk a Zárdát". Elmondta, hogy annak idején Hám János hozta Szatmárnémetibe a nővéreket és Scheffler János is sokat harcolt értük. „A továbbiakban Scheffler püspök oltalmára bízzuk a nővérek és a központ sorsát", mondta.

Ilyés üdvözlendőnek nevezte a rehabilitációs és fejlesztési központ megalakítását, mert, amint fogalmazott „az önkormányzatnak, bármennyire is sajnálatos, nincs lehetősége mindenre odafigyelni, mindent orvosolni". A prioritási lista élére mindig olyan dolgok kerülnek, ami a lehető legtöbb embert érinti, mondta a polgármester, ezért is szükség van a civil szféra felől jövő segítségre. Megköszönte a romai-katolikus egyháznak az önkormányzattal partnerségben a közösségért kifejtett szociális munkáját. „Elismerés és köszönet jár mindazoknak, akik ezt véghezvitték", zárta szavait Ilyés.

Günthner kifejtette, hogy „a piac-és profitorientált társadalom sajnos egyre inkább megfeledkezik azokra, akinek segítségre van szükségük". Köszönetet mondott továbbá a megyei és a városi önkormányzatnak, hogy mindig is figyelmet szenteltek a szociális kérdéseknek.

Az egyház 2005-ben kapta vissza a Zárda épületét, ám azt előbb a Református Gimnázium, majd az Aurel Pop Művészeti Líceum, végül pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium használta. A rehabilitációs és szociális központ létrehozását utóbbi tanintézmény tavaly nyári elköltözése után kezdték megvalósítani.

A Páli Szent Vincétől nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Boldog Scheffler János Központ 12 teremben várja június 4-től a fogyatékkal élő gyerekeket. A 11 szakemberből álló csapat 8-20 óra között, járóbetegellátás formájában foglalkozik majd a gyerekekkel. Jelenleg havi 240 pácienssel tud majd foglalkozni a központ, ám amint azt Józsa János, az egyház sajtószóvivője elmondta, a középtávú elképzelés az, hogy az épület minél nagyobb részét tudják renoválni, hogy minél több termet tudjanak majd felhasználni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: