2016-01-04 12:40:29• hírek • Szatmár.ro

Júliustól lesz jobb a kaja a Szatmár Megyei Kórházban

A kórházba beutalt betegek leggyakrabban az étel minőségére, ízére panaszkodnak, ezért a menedzsment úgy döntött, hogy véget vet a jelenleg működő rendszernek. A beszállító helyett a kórház maga állítja majd elő az ételt, amit az egyszer-használatos dobozok helyett a külföldi kórházakban látott speciális tálcákon fognak felszolgálni.

"A kórházi koszt nem éttermi étel, sok esetben diétás, de attól még lehet jó minőségű és ízletes. A betegek szerint viszont most nem az, ezen pedig változtatnunk kell" - vezette fel hétfőn megtartott sajtótájákoztatóján Marcela Papici kórházmenedzser a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban tervezett modernizálást. A tervek szerint 300 ezer euró körüli összegbe kerülne a kórház konyhájának felújítása és felszerelése. A menedzser tervei szerint júliustól kezdődően a kórház alkalmazásában levő konyhai személyzet készíti majd el a betegeknek kiosztott ételt.

Jelen pillanatban egy beszállító cég készíti el a menüket, hiszen a kórházban többféle ételt szolgálnak fel a betegek állapotának a függvényében. Ezek ára a különböző diéták tekintetében 7 és 11 lej között változik. Átlagban 6-700 beteget élelmeznek minden nap, így átlagosan 280 ezer lejbe kerül az étkeztetés egy hónapban. A páciensek körében azonban nem túl népszerű az egyszer használatos dobozokban felszolgált étel - legtöbben ezzel elégedetlenek.

"Az ételekhez az alapanyagokat szatmári termelőktől szeretnénk majd megvenni. A zöldséget, gyümölcsöt elraktározzuk egy erre kialakított helyiségben" - magyarázta Marcela Papici.

Az ételek tálalásán is változtatnak: a filmekben látott tálcás megoldást választanák, azaz a több mélyedéssel ellátott tálcán kapják a betegek az ételt. Ennek fedele is lesz, így az étel nem hűl ki, mielőtt elérne a páciensekhez. "Ezek a tálcák nyugaton jól beváltak. Nagyon könnyen tisztíthatók, egy berendezés segítségével az egyik oldalon be lehet tenni a használt tálcát, a másik oldalon pedig tisztán jön ki, csak meg kell száradnia az újabb felhasználás előtt" - magyarázta a kórházmenedzser.

Az egyszer-használatos csomagolásos rendszert 2014 januárjában, tehát nagyjából két évvel ezelőtt vezették be a Megyei Sürgősségi Kórházban.

Egyszerhasználatos csomagolásban kapják a betegek az ételt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: