2015-06-23 08:42:50• hírek • MTI

Júliustól 20 százalékkal csökkennek a gyógyszerárak

Júliustól csökkennek a gyógyszerárak - jelentette be Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter.

A tárcavezető közölte, hogy több orvosság ugyanolyan drága Romániában, mint a gazdaságilag sokkal erősebb nyugat-európai országokban, ami elfogadhatatlan, ezért döntött a minisztérium az árak csökkentése mellett.
Mint mondta, korábban tárgyalásokat folytattak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselőivel, valamint gyógyszergyártókkal, -forgalmazókkal és patikákkal, hogy az árcsökkentés következtében ne legyenek ellátási gondok, és a betegek hozzáférhessenek valamennyi szükséges orvosi készítményhez.

Banicioiu szerint ezzel az intézkedéssel az állam is megtakarít: az így keletkezett többletösszeget szintén az egészségügy finanszírozására fordítják, mégpedig a gyógyszerek támogatásának növelésére - az ártámogatott orvosságok listáját folyamatosan frissítik.

A gyógyszerárakról év elején robbant ki vita Bukarestben. Akkor olyan számok láttak napvilágot, miszerint Romániában bizonyos gyógyszerek 25 százalékkal drágábbak más, gazdagabb EU-tagállamok áraihoz képest. Victor Ponta miniszterelnök február végén a gyógyszerárak csökkentése mellett foglalt állást.

Ugyanakkor a román média azt rója fel a 2012 óta hatalmon lévő Ponta-kormánynak és az előző kabineteknek, hogy ezt a lépést már 2009 óta meg kellett volna tenniük, amikor született egy hasonló miniszteri rendelet, de annak gyakorlatba ültetését elhalasztották.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: