2014-04-04 13:44:47• hírek • Kocsis Zoltán

Júliusig adott haladékot az alpolgármester ügyében az RMDSZ

Az RMDSZ nem akar a politikai mérkőzés 85. percében beszállni Szatmárnémeti vezetésébe - ezzel a labdarúgásból vett analógiával példázta Kereskényi Gábor az RMDSZ azon álláspontját, mely szerint csak bizonyos feltételek mellett vállal alpolgármesteri tisztséget a szövetség.

„Kormányon vagyunk, de nem vagyunk hatalmon!", jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő, utalva arra, hogy egy hónappal a kormányátalakítás után még mindig csak két RMDSZ-es minisztert és ugyanannyi államtitkárt sikerült kinevezni. Ez a lassú folyamat jellemzi azokat a tárgyalásokat is, amelyeket a szövetség a szatmári PSD-vel folytat Szatmárnémeti alpolgármesteri tisztsége kapcsán. Kereskényi azonban ismételten megerősítette az RMDSZ korábbi véleményét: nem ragaszkodik mindenáron vezetői szerephez a szövetség.

„A 2012-es önkormányzati választások óta folyamatosan mondtuk, hogy a szatmári magyarságnak joga van ahhoz, hogy képviseljék a város vezetésében. Az elmúlt két évben azonban folyamatos visszautasítottak minket. Most, hogy az RMDSZ is a kormány része lett, új helyzet állt elő. Ennek ellenére nem akarunk mindenáron alpolgármestert. Nem szeretnénk, hogy az RMDSZ-es alpolgármester pusztán dekoratív szerepet töltsön be, mint amilyenbe Marcela Papici kényszerült. Csak akkor vagyunk hajlandóak elfogadni egy ilyen fontos tisztséget, ha azzal konkrét feladatok is járnak", jelentette ki Kereskényi. A szatmárnémeti RMDSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy a megyeszékhely végrehajtó hatalma négy személyből áll: a polgármester, a két alpolgármester, valamint a városmenedzserből.

„Nekünk nem munkahelyre van szükségünk! Csakis azért szeretnénk szerepet vállalni a város vezetésében, hogy tovább tudjuk vinni azokat a fontos projekteket, amelyeket annak idején mi kezdtünk el", folytatta a képviselő. Kereskényi a projektek kapcsán arra is figyelmeztetett, hogy az Északi Színház felújítása és az Aparserv tucatnyi önkormányzatot érintő beruházása olyannyira késésben van, hogy lassan a támogatás elveszítésétől kell tartanunk.

„Lassan eltelt a mandátum fele és azt látjuk, hogy erősen süllyed a hajó. Még nem süllyedt el teljesen, ám egy biztos: az RMDSZ nem fog a meccs 85. percében vagy a hosszabbításban beszállni a város vezetésébe", fogalmazta meg másik feltételét egy labdarúgásból vett analógia segítségével a közismerten focikedvelő politikus. Kereskényi gyakorlatilag júliusig adott határidőt a polgármesternek és a PSD szatmári szervezetének: ezt követően a szövetség már nem lesz hajlandó tárgyalni az alpolgármesteri tisztségről. „Addig is mindenkinek meg kell értenie, a kormányzati szerepvállalás ellenére a Szatmárnémeti Városi Tanácsban az RMDSZ továbbra is ellenzékben marad. Mi nem látjuk rózsásnak a helyzetet, ezért továbbra is fel fogjuk tenni kérdéseinket", figyelmeztetett Kereskényi.

A kérdésre, kit látna szívesen az alpolgármesteri székben az RMDSZ, a korábbi alpolgármester kitérő választ adott: a városi tanács mind a kilenc RMDSZ-es tagja úgy szakmailag, mind tapasztalata alapján megfelelően be tudná tölteni a tisztséget, „ám nagyjából három azon személyek száma, akik el is vállalnák a feladatot", mondta.

Kereskényi szót ejtett a részleges parlamenti választásról is. „Az RMDSZ természetesen indít jelöltet a 2-es számú képviselői körzetben, mi több, úgy érezzük, hogy esélyünk is van", jelentette ki. A kérdésre, hogy ki lesz a jelölt, a képviselő egy héten belül ígért konkrét választ.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: