2018-06-19 12:01:49• hírek • Bede Emőke

Júliusban üzembe helyezhetik az új MRI-készüléket

Május elején érkezett meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba a valaha kapott legértékesebb gyógyászati készülék, a Sigma Explorer 1,5T névre hallgató, mágnesesrezoncanciás képalkotási technológiával vizsgáló gép.

Az MRI-készülék beszerzése nem kis eredmény a kórház életében, ugyanis eddig nem rendelkezett ilyennel, az MR-vizsgálatokat privát képalkotó laborokban kellett megoldani. Fontos továbbá azt is megemlíteni, hogy az ultramodern készülékkel együtt a legjobb teljesítmény eléréséhez szükséges szoftveres hátteret is sikerült beszerezni, mely által akár távdiagnosztikára is lehetőség lesz az elkövetkezendőkben. Az elkészült felvételek digitális anyagát ugyanis akár egyetemi klinikákra vagy a világ egy távolabbi pontján élő szakembernek is továbbítani lehet majd.
 

Mielőtt mindennapos használatba vennék a gépet, tesztüzemnek vetik alá. Ha ennek során minden rendben megy, akkor élesben is „bevethető” lesz majd. Viszont nem csak magát a gépet kell előkészíteni, hanem a személyzetnek is meg kell tanulnia a készülék és a hozzá tartozó szoftveres program használatát. Ez a folyamat júniusban zajlik, s ha minden a tervek szerint alakul, jövő hónap elején vagy közepén már napi szintű használatba lehet majd venni a gépet.
 

Mint azt a Szatmár.ro kérdésére Adrian Marc, a kórház vezetője elmondta, a készülék két váltásban fog majd üzemelni. Egyikben a kórház saját betegeit, a másikban pedig a küldőpapírral érkezőket vetik alá a vizsgálatnak. 
 

A Sigma Explorer 1,5T-nek egyébként igen fontos szerepe lesz, ugyanis számos előzetesen felállított diagnózist igazolhatnak vagy cáfolhatnak vele. A többi képalkotó rendszerhez képest pedig van egy nagy előnye: nagyszerű felbontásban teszi láthatóvá az izmokat és az ínszalagokat, anélkül, hogy ionizált sugárzást bocsátana ki. De a CT kiegészítő vizsgálataként is lehet alkalmazni, ha a komputertomográfia nem nyújt megfelelő választ a felvetődő kérdésekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: