2017-08-12 07:39:51• hírek • MTI

Júliusban tovább nőtt a romániai infláció

Júliusban 1,4 százalék volt az éves infláció Romániában a júniusi 0,9 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Az 1,4 százalékos éves inflációs ráta a legmagasabbnak számít az elmúlt csaknem három évben. A tavalyi hetedik hónaphoz képest az élelmiszerek 2,39 százalékkal drágultak, a nem élelmiszerek 1,67 százalékkal kerülnek többe, a szolgáltatások ugyanakkor 0,8 százalékkal olcsóbbak lettek. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban.

Az éves inflációs ráta az idén került pozitív tartományba, miután másfél évig negatív volt azt követően, hogy a román hatóságok több lépésben csökkentették az általános forgalmi adót. A Román Nemzeti Bank a héten emelte az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. Az új becslés szerint az év végén 1,9 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolnak a korábban közölt 1,6 százalék helyett. A jövő évi előrejelzést 3,2 százalékra emelték a korábban közölt 3,1 százalékról.

A jegybank arra számít, hogy a fogyasztói árak nőni fognak, ugyanis a belföldi fogyasztás továbbra is magas az elmúlt két év béremelései és adócsökkentései következtében. A jegybank azt szeretné, ha 2 százalék körül stabilizálódna az infláció.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: