2010-06-30 14:01:07• hírek • Szatmár.ro

Július 5-én újrakezdődhet az oltás

Szatmár megyében is újrakezdődik júliusban a gyerekek TBC elleni oltása. Az immunizálás mintegy nyolcszáz idén született szatmári csecsemő körében maradt el, közülük májusban mindössze háromszázan kapták meg a szükséges vakcinát.

Mivel a hazai gyártónak, a Cantacuzino Országos Fejlesztő és Kutatóintézetnek korábban megvonták a gyártási engedélyét, Cseke Attila egészségügyi miniszter javaslatára a kormány engedélyezte a BCG-oltás beszerzését az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) gyermekalapja, az UNICEF segítségével.

A dózisokból, amelyek tegnapelőtt érkeztek Romániába, beoltható minden kisgyerek, aki idén február és június között született, és korábban nem kapta meg a szülészeten a TBC-elleni oltást, valamint azok is, akik rendes időben most kerülnek sorra.

Az oltóanyagot a szaktárca a megyei egészségügyi igazgatóságok között osztja szét, azok szervezik meg a gyermekek beoltását a TBC-szakrendelőkben és a háziorvosi rendelőkben. A minisztérium elküldte a megyéknek az oltáskampány megszervezéséhez szükséges tájékoztatást, ennek nyomán az igazgatóságok már elkezdték a háziorvosok értesítését, hogy elkerüljék a zsúfoltságot a rendelőkben és hogy optimálisan használják fel a többdózisos kiszerelésben szállított oltóanyagot.

A kismamákat a háziorvosok kell hogy értesítsék az oltás időpontjáról.

Júliustól kezdődően beoltják a február óta született mintegy 60.000 újszülöttet, valamint folyamatosan biztosított a csecsemők BCG-oltása. Az UNICEF révén beszerzett dózisokból ugyanakkor biztosított az immunizálás a következő 6 hónapra, az országos program keretében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: