2010-06-10 11:28:49• hírek • Szatmár.ro

Július 3-4: Opel Drag Racing

Ismét közeleg az idő, hogy újra a szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér betonján bőgjenek fel hazánk és a környező országok leggyorsabb autóinak motorjai a július 3 - 4-én megrendezésre kerülő Opel Dragracingen.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy a tavalyi Chevrolet DragRacing sikerei okán a szervező AutoSportKlub megkapta a Közép-Európai Gyorsulási Bajnokság romániai futamának 2010-es rendezési jogát, melynek keretében a résztvevő országok (Szlovákia, Horvátország, Magyarország és Románia) leggyorsabb autói a szatmárnémeti repülőtér betonján mérik össze erejüket, minden eddiginél látványosabb és színvonalasabb versenyt ígérve a kilátogatóknak.

Az idei Opel DragRacingen Közép Európa legprofibb időmérő rendszerével és a nagy sikerrel debütált új kijelzővel találkozhat a közönség, hogy mindenki szemmel tudja követni az eseményeket! Ugyan ezen a napon nem csak román, hanem a CEDC, azaz Central European Drag Cup (Közép Európai Drag Kupa) romániai futamát is végigizgulhatják a nézők, hiszen a szatmárnémeti reptér betonján sorakoznak fel négy ország legjobb és leggyorsabb autói, hogy megküzdjenek egymással.

Mit is jelent a CEDC?

Az Opel DragRacing keretein belül Románia először látja vendégül a CEDC pilótáit.

A Central European Drag Cup célja a Közép Európai országok egységgé kovácsolása a Drag versenyeken keresztül.  Indíttatása pedig, hogy a résztvevő országok autósai közelebbről is megismerkedhessenek egymással, barátságok születhessenek és ezáltal egy összefogás jöhessen létre a különböző országok autós társadalma között.

A CEDC megrendezése a gyorsulási versenyek szabályain alapszik és úgynevezett Profi kategóriában kerül lebonyolításra. A Profi osztály általános szabályai közé tartozik például, hogy a kategóriákban a motor bárhova helyezhető és nem kell márkaazonosnak lennie, azaz pl. egy Chevrolet-ben alkalmazható Opel motor is. Ugyanakkor érdemes tudni azt is, hogy a CEDC-ben szereplő autók normál, széria változatu társaiknál lényegsen gyorsabbak, sokuk legalább kétszer erősebb motorral rendelkezik, mint hagyományos társaik.


A rajtnál, a tavalyi Drag Racingen
A rajtnál, a tavalyi Drag Racingen


Külön érdekességük még, hogy egyes versenygépek nemcsak kinézetükben, de felépítésükben is sokban különböznek a megszokott járgányoktól: így nem kell meglepődni azon, ha egyes versenyautókban mondjuk két motort is felfedezni vélnek a nézők, hiszen ez is megengedett. A magyarországi csapatban például már szerepel egy kétmotoros spéci gépcsoda.  
A CEDC kupasorozatban megmérkőző autók mindezek mellett ultrakönnyített gépek, tehát az is előfordulhat, hogy egyes autókban a vezető űlésén kívül csak egy kormányt vehetnek észre a kíváncsiabbak.

Egyszóval semmi képpen sem szokványos járművekkel találkozhatnak majd az Opel DragRacing nézői, akiknek ez úton is szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a CEDC futamai alatt igencsak legyenek résen, hiszen pillanatok alatt száguldanak majd el elöttük a pilóták. Érdemes stopperórával is felszerelékezni, hiszen sok esetben szabad szemmel nem is látható, hogy melyik versenyző érte el hamarabb a célt,

hiszen ebben a kategóriában már sokszor csak 1 századmásodperc dönt a dobogó első és második foka között.

A CEDC szatmárnémeti futamán, a többi ország futamaihoz hasonlóan egy "Super Final" futamra kerül sor, ahol pontozás alapján hirdetnek majd bajnokot. Ezen kívül a különböző kategóriákban is sor kerül a győztes kihirdetésére, akit minden versenyen kupával díjaznak a szervezők. A CEDC végső győztese az lesz, aki a versenyek alatt a legtöbb pontszámot gyűjti, a díja pedig 2400 euró lesz, amit a bajnokságban részt vevő országok közösen ajánlanak fel. A bajnoki futamra amúgy az Opel DragRacing első napján, azaz július 3-án, szombaton kerül sor.


A leggyorsabb versenyzők jönnek az idei Drag Racingre
A leggyorsabb versenyzők jönnek az idei Drag Racingre


A CEDC-n résztvevő országok ugyanakkor garantálják, hogy leggyorsabb versenyzőik részt vesznek valamennyi versenyen, ahová a pilóták utaztatását a saját országuk biztosítja, szállásukról pedig a fogadó ország gondoskodik.

A bajnokságot szervező  országok mindezek mellett fontosnak tartják közölni azt is, hogy a verseny bárki számára nyitott, aki a feltételeknek megfelel, autója felépítése pedig eleget tesz a szabályzatban foglaltaknak. Ennek értelmében a szatmárnémeti Opel Dragracingen is nevezhetnek a CEDC-re a versenyzők, persze nem árt tudni, hogy a győzelemre csak akkor pályáznak eséllyel, ha valamennyi CEDC futamon részt vesznek. Egy futam elmulasztása azonban természetesen nem kizáró ok.

A Central European Drag Cup tehát igen intenzív élményt és izgalmas kikapcsolódást jelent mindazoknak, akik kilátogatnak július 3-án és 4-én a Opel DragRacingre, ahol mindezek mellett számos egyébb érdekességgel is találkozhatnak az érdeklődők. De ezekről még nem szeretnénk sok mindent elárulni. Annyit viszont ígérhetünk, hogy egy néző sem fog csalódni, hiszen a tavalyi show- és látványelemeket is megpróbáljuk túlszárnyalni. Mindez azonban nem jöhetne létre partnereink és támogatóink nélkül.  Fő támogatónk a szatmárnémeti Opel West márkaképviselet, a rendezvény hivatalos autója az új Opel Astra. Hivatalos energiaitalunk a Kalaschnikow, motorolajokban és kenőanyagokban Mobil1-et használunk, a Lubexpert forgalmazásában. A verseny biztonságát az OmniAsig garantálja, gumiabroncsok a GerBogtól, szórakozni és kikapcsolódni pedig a nagykárolyi Termálstrandra járunk. Logisztikai partnerünk az A-CAR Romania, kiemelt partnerünk a Carstyling.hu.

A rendezvény szervezője a szatmárnémeti AutoSportKlub és a DragRacing Hungary.

A verseny helyszínét biztosító Nemzetközi Repülőteret a Szatmár Megyei Tanács bocsájtja rendelkezésünkre, ezáltal is népszerűsítve Szatmár megye turisztikai látványosságait és a repülőtér szolgáltatásait a széles közönség körében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: