2013-07-08 16:32:10• hírek • Kocsis Zoltán

Július 15-től buszozhatnak ingyen a nyugdíjasok

A Szatmárnémeti Városi Tanács június 27-én elfogadott döntésének következtében július 15-től ingyen használhatják a szatmárnémeti tömegközlekedési eszközöket a megyeszékhely kisnyugdíjasai. Ezt Dorel Coica polgármester jelentette be hétfő délben megtartott sajtótájékoztatóján.

A jelen lévő Ivan Simion, a tömegközlekedési vállalat, a Transurban igazgatója elmondta, július 10-től a nyugdíjasok a Szatmárnémeti területén található hét jegyárusító bódé bármelyikénél kiválthatják az egy évre érvényes utazási igazolványukat valamint az egy hónapig érvényes ingyenes bérletet. Ehhez szükségük van a személyigazolványukra, egy igazolványképre és a nyugdíjszelvényre. Utóbbi nem lehet régebbi, mint három hónap és azt a Transurban munkatársai visszatartják - amennyiben tehát valakinek szüksége van az eredetire, az másolatot vigyen róla.

Egyelőre azon személyek jogosultak az ingyenes buszjegyre, akik igazolni tudják, hogy havi nyugdíjuk nem haladja meg az 500 lejt és Szatmárnémeti lakói. A megyei nyugdíjpénztár adatai szerint ez 1388 főt jelent. Amennyiben valaki nem szerepel ezen a listán, az előbb a nyugdíjpénztártól kell igazolást kérnie, majd jelentkeznie kell a Transurban székházában - tehát a kioszkoknál nem veheti át az utazási engedélyeket.

Az utazási igazolványt és bérletet július 10-től, azaz szerdától lehet kiváltani. A bérlet mindenképpen egy hónapig érvényes, értelemszerűen attól a naptól számítva, amikor az illető kézbe kapja.

Coica a legutóbbi tanácsülés kapcsán szót ejtett az egykori 13-as Számú Általános Iskola sorsáról is. Akkor az RMDSZ frakció megvétózta a döntést, megakadályozva, hogy az épület a Szatmár Megyei Tanács adminisztrációja alá kerüljön. „A fogyatékkal élő gyerekek számára kívánunk ott kialakítani egy iskolát. Úgy gondolom, kommunikációs probléma léphetett fel, ezért utasították el a tervezetet az RMDSZ-es kollégák. A konzultációt követően a következő tanácsülésen ismét napirendre kerül majd az ügy", jelentette ki a polgármester.

Maskulik: városi közvagyonról nem lehet csak úgy lemondani

Maskulik Csaba, a városi tanács RMDSZ-frakciójának elnöke a Szatmar.ro megkeresésére elmondta: a szövetség természetesen nem fogyatékkal élő gyerekek támogatását ellenzi, csak nem tudja elfogadni a polgármesteri hivatal eljárásmódját.

„Velünk senki sem konzultált ebben az ügyben! Ennél fontosabb azonban, hogy a polgármesteri hivatalnak készítenie kellett volna egy tanulmányt, amely során bebizonyosodjék: az önkormányzatnak semmilyen más tevékenységhez sincs szüksége az épületre", jelentette ki Maskulik. „A megyei tanács egy egyszerű kérvénnyel elkérte a városi közvagyon egy részét - ez nem így működik. Először csak használati jogról volt jó, abba még bele is egyeztünk volna. De közvagyonról nem mondhatunk le csak úgy. Ráadásul mindannyian emlékezhetünk mi történt a Kogalniceanu utca 5. szám alatti ingatlannal, illetve a megyei könyvtár tervével. Ezek után arról se vagyok meggyőződve, hogy jó kezekbe kerülne az ingatlan", folytatta a tanácsos.

Maskulik aggályait fejezte ki a nyugdíjas jegyek tekintetében is. „Ez egy elhamarkodott és előkészítetlen döntés, egy kampányígéret betartása. A polgármesteri hivatal ugyanis valamennyi kisnyugdíjas összes lehetséges útját szubvencionálja - amennyiben azonban csak egyetlen utas nem utazik naponta legalább egyszer, akkor a város egy meg nem valósított szolgáltatásért is fizet", magyarázta.

A tanácsos szerint célravezetőbb lenne a jegyek árának 95%-át szubvencionálni - így legalább csak azon szolgáltatásért fizetne a város, amit a Transurban el is végzett.

Emlékeztetésül: a városi tanács legutóbbi ülésén 200.000 lejt különített el a szolgáltatás szubvencionálására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: