2011-04-27 15:26:18• hírek • Szatmár.ro

Jubileumi ünnepségre készül a Hám János

Fennállásának húsz éves évfordulóját ünnepli hamarosan a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont.

Az évfordulót méltóképen igyekeznek megünnepelni, változatos programokkal, melyek a léleknek, az értelemnek szólnak, de sportnappal az ép testre is odafigyelnek. Jubileumi Évkönyvet adnak ki, melyben egykori diákok is megszólalnak, színvonalas előadásokat szerveznek, szentmisén vesznek közösen részt és gálaesten mutatják be a húsz év legemlékezetesebb produkcióit.
Az elmúlt húsz évről, az elért eredményekről és a jubileumi rendezvényekről Ádámkó István igazgatót kérdeztük.

Riporter: Mit jelent a húsz éves jubileum az iskola életében?

Ádámkó István:
A huszadik - jubileumi - tanév mottójaként iskolaalapító püspökünk, - Reizer Pál - jelmondatát választottuk: „Krisztus szeretete sürget minket" (2 Kor 5,14)
Egy iskola történetében húsz esztendő nem nagy idő, de maga a jubileum egyrészt mérföldkő, számvetésre és köszönetnyilvánításra lehetőséget adó alkalom, másrészt kiváló lehetőség számunkra, hogy elmélyítsük küldetésünket.

Milyen programokkal készülnek?

Ádámkó István: A jubileumi programunk lényegében ráépül az éves programunkra, munkatervünkre.
Már a tanévnyitó szentmisén fontosnak tartottam kihangsúlyozni: a közös ünneplés célja az, hogy, egyrészt erősítse tanárban, diákban, szülőben a közös küldetéstudatot és identitásunkat, a hétköznapok munkájában is tudjunk ünnepelni, másrészt pedig, hogy a szeretetszolgálat évében nyugodt, elmélyült felkészülést tegyen lehetővé.
Programjaink közül hármat emelnék ki: Az első, hogy 2011. május 6-án, 13 órakor iskolánk dísztermében kerül sor a Jubileumi Évkönyv bemutatójára.

A Jubileumi Évkönyvünket iskolánk alapító igazgatója, Dr. Bura László és egykori diákunk, Ft. Lapka József, püspöki titkár mutatják be. A jubileumi kiadvány hivatott arra, hogy tükörként tárja elénk iskolánk elmúlt húsz évének eseményeit, eredményeit. Kiadványunk összegzi mindazokat a célkitűzéseket, amelyek megvalósultak, és rávilágít azokra a feladatokra, amelyeket a jövőben kell elvégezni: a minőségen javítani, az elvárásoknak magasabb színvonalon megfelelni.
Aztán, május 7-én, szombaton iskolai sportnapot szervezünk.


A jubileumi rendezvénysorozat logója
A jubileumi rendezvénysorozat logója



Tizenegy órától az iskolai Sportnap keretében rendhagyó focimeccsre kerül sor, amelyen többek között iskolánk végzett és jelenlegi diákjai mérkőznek meg egymással. Akik szeretnének ezen részt venni és lehetőségük van játszani, kérjük, jelezzék szándékukat a secretarham@yahoo.com címen 2011. május 5-ig.  Természetesen tanár-szülő focimeccs is lesz és sok más érdekes sportprogram. A sportrendezvény helyszíne a strand melletti Ifjúsági Tábor lesz.

Jubileumi főrendezvényünk azonban a Hám János Napok. A megnyitó ünnepség 2011. május 13-án, pénteken reggel 9 órától a Dinu Lipatti Filharmóniában lesz. Múlt és jövő párbeszéde címmel, Dr. Csiszár Klára tart majd előadást. Ugyanakkor átadjuk diákjaink számára az évi okleveleket és a Pax-ösztöndíjakat. Tizennegyedikén, szombaton 9 órától ünnepi szentmisén veszünk részt a Székesegyházban. A legszentebb áldozatot Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök mutatja be, a szentbeszédet pedig Ft. Holczinger Ferenc SJ, a Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatója mondja. Ugyancsak szombaton, a Hám János Napok keretében Jelenben a múltról és jövőről címmel interaktív beszélgetésre kerül sor Dr. Bura László, Ft. Néma Sándor, Ft. Reszler Mihály és Szalma István meghívott vendégek részvételével az iskolaközpont dísztermében. Délután öt órától gálaestet szervezünk a Dinu Lipatti Filharmóniában, melyen az elmúlt 20 év legemlékezetesebb produkcióit is be szeretnénk mutatni.

Fontosnak tartjuk tehát, hogy a közös ünneplésben részt vegyenek iskolánk végzett diákjai is.  A Hám János Napokra természetesen testvériskoláinkat is meghívtuk.
E mellet még sok más program és vetélkedő is lesz: ötpróba-játékos vetélkedő I-IV. osztályosok számára; műveltségi vetélkedő; családi zenei verseny; író-olvasó találkozó  - meghívott vendégünk Zágoni Balázs, a Barni-könyvek szerzője; „Példaképünk Scheffler János" címmel, vetélkedőt szervezünk az V-VIII. osztályosok számára.


Ádámkó István
Ádámkó István


Hogyan tekint vissza az első húsz esztendő eredményességére?

Ádámkó István: Az eltelt  húsz esztendő eredményes volt az iskola történetében. A kezdeti próbálkozások és az útkeresés időszaka után az iskola kialakította önálló tantestületét, mely később megfogalmazta az iskola küldetésnyilatkozatát. Ennek értelmében alappilléreink: a krisztusi értékrendszer, Hám János püspök öröksége, valamint a jezsuita nevelés hagyományai. Iskolánk a Püspöki Palota szárnyépületébe költözött, a diáklétszám a kezdetinek a háromszorosára, 625 főre növekedett. Elemi, általános és közéspiskolai osztályokkal rendelkezünk. Kollégiumunk és óvodánk külön épületekben működnek.

Közösséget építettünk, építünk folyamatosan. Az eltelt évek alatt nagy feladatot kaptak a nevelők, diákok és kedves szüleik egyaránt - amellyel komoly felelősség jár. Köszönet mindazoknak, akik először mertek álmodni óvódáról, elemi, általános iskolai és középiskolai osztályokról. Ezúton is köszönöm mindenkinek iskolánkért kifejtett, elkötelezett munkáját és segítségét! A mögöttünk hagyott húsz esztendőért, a munka, a szolgálat végzéséhez kapott erőért és kegyelemért hálát adunk Istennek, a leleményesség, a bátorság és a kitartás Szentlelkének.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: