2019-04-11 09:37:12• hírek • Bede Emőke

József Attila versével ünnepelték Szatmárnémetiben a Magyar Költészet Napját

Úgy szeress, mint/ ha jó volna,/ mintha szívem/ szíved volna – hangzottak József Attila közel száz évvel ezelőtt papírra vetett szavai csütörtök délelőtt Szatmárnémeti központjában, ahol a város magyar tannyelvű iskoláinak több száz diákja ünnepelte közösen a Magyar Költészet Napját.

A közös szavalás nem ismeretlen a szatmári tanintézmények számára, ugyanis A vers mindenkié című kezdeményezés már több éves hagyománnyal rendelkezik városunkban. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a LiterArt Egyesület és a Harag György Társulat szervezésében megvalósuló program amellett, hogy szeretné méltóképpen megünnepelni a Magyar Költészet Napját, azt is célul tűzte ki maga elé, hogy újra megkedveltesse a fiatalokkal a lírát. Épp ezért az iskolák és osztályaik nem egy fentről kijelölt alkotást szavalnak el, hanem egy szavazás révén választják ki a számukra legkedvesebb költeményt, hogy azt aztán közösen szavalhassák el.


Az elmúlt hetekben futó szavazás eredményeképp csütörtök délelőtt József Attila Tedd a kezed című költeménye hangzott fel az újközpontban. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Református Gimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákközössége a Harag György Társulat színművészének, Frumen Gergőnek a segédletével adta elő elő a rövid, ám érzelmi szempontól annál töményebb alkotást. S mivel a vers mindenkié, épp ezért nem csak a fentebb említett tanintézmények diákjai töltötték meg a rendezvényteret, hanem több járókelő is megállt pár pillanatra, hogy meghallgassa a közös szavalatot. Hogy olvasóink se maradjanak ki e felemelő élményből, videón is megörökítettük, amint József Attila szavai visszhangzanak Szatmárnémeti központjában.

 





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: