2012-05-29 15:43:23• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés: Coica nem ért az adminisztrációhoz, csak hazudik!

„Coica már számtalanszor bebizonyította, hogy semmit sem tud az adminisztrációról. Felelőtlenül ígérget, vádaskodik, gyakorlatilag becsapja választóit és a Szatmárnémeti lakosait. Hazudik össze-vissza! Ha nem így van, jöjjön és védje meg álláspontját", mondta Ilyés Gyula, az RMDSZ polgármester-jelöltje a kedden, a Szatmárnémeti RMDSZ székházában megtartott sajtótájékoztatóján.

A jelenleg regnáló polgármester ismét bírálta politikai ellenfelét, amiért az folyamatosan elutasítja a nyugati politikai életben szinte már kötelező jellegű nyilvános vitát kettejük között. „Egyedül beszélni könnyű, de ezeket alá kéne támasztani észérvekkel! Ezeket szeretnénk már végre hallani Coicától!"

Ilyés Gyula két konkrét kérdést is feltett, amire választ szeretne kapni USL-és riválisától. „Azt ígérgeti, hogy 1000 szociális lakást épít a város pénzéből. Szeretném megtudni, hogy mégis hova akarja ezeket felhúzni? A városnak ugyanis nem áll rendelkezésére ekkora terület, csak ha vásárol". Amennyiben erre sor kerül, folytatta a polgármester, akkor ez csakis a város szélén lehetséges, ahol nincs kanalizálás, víz, gáz, áram. „Mai árak mellett ezer lakás építése legkevesebb húsz millió euróba kerülne. És ebben nincs is benne a terület megvásárlása, a kanalizálás, víz, gáz, áram bevezetése", jelentette ki.

Szatmárnémeti legjobb esetben is 3,5 millió eurót tud beruházásokba fektetni. Ez azt jelentené, hogy a következő 5-6 évben semmi másra nem költene az önkormányzat, csak ezer lakás megépítésére. „Miközben jelen pillanatban 750 igénylés van", tette hozzá.

„A másik kérdésem az lenne, miként szigetelné le ingyen a Szatmárnémetiben található közel kétezer tömbházat, miközben egy lakás szigetelése 11.200 lejbe kerül?", hangzott a polgármester másik kérdése. Ilyés elmagyarázta, hogy jelenleg a román állam a munkálatok 50%-át, a helyi önkormányzat a 30%-ot, a lakók pedig a 20%-át finanszírozzák. „Az az érv, hogy majd a kormány fizeti uniós pénzekből, tudatlanságát jelzi: a kormány azt próbálja jelenleg kilobbizni, hogy az Európai Unió az állam önrészét támogassa", magyarázta Ilyés.

Coica másik verzióját, mely szerint egy zilahi magáncég megcsinálja a munkát, aberrációnak nevezte a polgármester. „Ha így van, akkor Zilahon miért nincs szigetelve az összes tömbház? Vagy az ottani polgármester (Radu Capalnasiu, aki a PNL színeit képviseli, tehát szintén az USL tagja, szerk.) is csak akadékoskodik, mint én? Sőt, az ország összes polgármestere képtelen megoldani egy ilyen egyszerű problémát?", tette fel a költői kérdést a polgármester.

Az ominózus zilahi cég minden tömbház tetejére húzna még egy tetőteret, az ott kialakított lakás eladásából pedig fedezné a szigetelések költségeit - a Coica-tervben legalábbis. „A négyemeletes blokkok nem bírnának el egy újabb szintet. A víz és gázszolgáltatást sem lehetne garantálni, mert a pompák a mostani viszonyokhoz vannak igazítva. Arról nem is beszélve, hogy a román törvénykezés szerint az ötemeletes tömbházakban már liftnek is működni kell", tájékoztatta a hallgatóságát az RMDSZ-polgármesterjelöltje.

Szatmárnémeti első embere aggályát fejezte ki az iránt is, hogy a hatszáz tömbházat számláló, amúgy is túlzsúfolt 16-os lakónegyed miként birkózna meg az újabb másfél-kétezer lakossal? „Ezzel a két felelőtlen ígéretével Coica körülbelül hétezer új lakást építene. Mégis kinek? Ki tudná megvenni azokat, miközben az ingatlanpiac évek óta a padlón van? Kit költöztetne be?" , tette fel az újabb költői kérdést Ilyés. (Önkéntelenül az ember eszébe jut egy bizonyos előző rendszerben az USL elődpártjának lakosság-növelő módszere - szerk.).

„Mindezeket az ellenérveket szerettem volna magának Coica úrnak feltenni! De nem ad rá lehetőséget! Négy év alatt egyetlen konstruktív javaslata nem volt a városi tanácsban, csak humorizált! Számtalanszor bizonyította, hogy nem ért a közigazgatáshoz. Ezt pedig azzal leplezi, hogy becsapja az embereket! Sőt, hazudik! Mert ezek az ígéretei egytől egyik hazugság! Lépjen elő és győzze meg érvekkel és számokkal a lakosságot! Ne csak hazugságokkal!", szólította fel ellenfelét Ilyés.

„A szatmáriak problémáit Szatmárnémetiben kell megoldani. Nem Ponta fogja megoldani, mint ahogy nem Markó vagy Boc oldotta meg eddig sem. Én soha nem a kormány esetleges támogatására alapoztam terveimet. A helyi kérdésekre helyi válaszok kellenek, ehhez pedig kompetenciákra, képességekre van szükség", jelentette ki Ilyés.

Az RMDSZ polgármester-jelöltje előzékenyen felajánlotta segítségét is Coicának. „Összeállítottam egy kis dokumentációt: 18 oldal csak az a több, mint 300 pont, ami az önkormányzat feladatait sorolja fel. Ennek a törvénykezése közel ezer oldal. Ezt szívesen átadom Coica úrnak, hogy készüljön kicsit. Hátha mégis kiáll egy nyilvános vitára és addig talán egy-két szakkifejezést is megtanul", zárta sajtótájékoztatóját Ilyés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: