2011-07-09 12:37:14• hírek • Kocsis Zoltán

Jövőre nőni fog a mezőgazdasági támogatás

Valeriu Tabara agrárminiszter szombat délelőtt Szatmárnémetiben számolt be az általa vezetett tárca eredményeiről, terveiről. Dicsérte a szatmári gazdákat és ígéretet tett, hogy jövőre megemeli a kormány a támogatást és végre megpróbálnak rendet tenni a tulajdonjogok terén is.

A Megyei Tanács nagy előadóterme szinte teljesen megtelt, ami azt mutatja, hogy a Szatmár megyei gazdákat érdekelte az, ami a mezőgazdasági minisztert Szatmárnémetibe hozta. Valeriu Tabara többek között Csehi Árpád megyei tanácselnök, Radu Giurca prefektus és Pataki Csaba alprefektus társaságában a szatmári gazdák dicsérésével kezdte beszédét: „Amit a tegnap Nagykároly felőli irányból láttam, az modellértékű", mondta.

Miután a sikeres felütés megadta az alaphangot, Tabara a román mezőgazdaság helyzetéről és kilátásairól tett említést. Elmondta, hogy míg 2009-ben a mezőgazdasági termékek külkereskedelmi hiánya 1,4 milliárd euró volt, addig ezt 2010-re sikerült 700 millió euróra szorítani. „Idén pedig, az előrejelzések szerint elképzelhető, hogy egyensúlyi állapot környékén tudunk zárni", mondta.

Románia szinte teljes területén rekordgyanús termés várható, kivéve egyes, a szárazság sújtotta vidékeket, mint amilyen a Bánság, vélte Tabara, aki azon reményét fejezte ki, hogy az idei bevételekből a termelők az előző évek során felhalmozott adósságaik jó részét is törleszteni tudják.

„Nagyon fontos, hogy a gazdák miként tudják értékesíteni termékeiket és ezért létfontosságú, hogy egy átlátható piacot alakítsunk ki," vélte Tabara, aki azonban hozzátette: a román mezőgazdasági piac egyik nagy problémája a tárolási és logisztikai lehetőségek körüli hatalmas hiányosságok.



A jelenlegi tárca egyik legnagyobb erényének nevezte a miniszter, hogy az idén a támogatásokat a gazdák időben megkapták. „Idén tavasszal a termelők 80%-a megkapta a pénzt, akik pedig nem, ott a legtöbb esetben jogi problémák miatt nem történt meg a kiutalás." Ezzel kapcsolatban Tabara elmondta, az idei évben a gazdák 131 eurót kaptak hektáronként, ám ez az összeg jövőre alaposan megnövekedik és elérheti a 177 eurót is. Hasonlóképpen emelni fogják az állattartók támogatását is.

A politikus szintén komoly lépésnek minősítette azt a tényt, hogy az idén a szigorúbb szabályok és büntetések következtében két millió hektárral emelkedett a megművelt földterület nagysága. Ígéretet tett arra is, hogy az általa vezetett tárca lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Kataszteri Hivatalokban végre rend legyen és hogy rendeződjenek az oly sok gondot okozó tulajdonjogi viták és hiányosságok.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: