2010-09-08 15:44:09• hírek • Szatmár.ro

Jövőre lesz egészségügyi kártya

Az Országos Nyomdavállalat (Imprimeria Nationala - S.A) bonyolítja le az Országos Egészségügyi Biztosító nevében az egészségügyi kártyák beszerzését. A döntést a mai kormányülésen hozták meg, Cseke Attila egészségügyi miniszter javaslatára.

A kormányhatározat szerint, az országos egészségügyi kártyát különleges biztonsági feltételeknek megfelelően kell előállítani, ezért hamisításvédett nyomtatása, alapadatokkal való feltöltése és elosztása az Országos Nyomdavállalaton keresztül történik. A kártyák előállításához szükséges technikai részleteket az Országos Egészségügyi Biztosító elnökének rendelete szabályozza.

„A biztosítási kártya bevezetése a rendszer informatizálásának legfontosabb lépése. Ezáltal csökken a bürokrácia, mert nem kell különféle papírokért kilincselni a biztosított-státus igazolásához. Az intézkedés ugyanakkor lehetővé teszi a költségek hatékonyabb ellenőrzését, azáltal, hogy újabb eszközt teremt az orvosi szolgáltatások nyilvántartására, jelentésére és ellenőrzésére. Ugyanakkor, az orvosoknak lehetősége lesz hozzáférni a páciens kórtötréneti adataihoz, ami megkönnyíti a felelős döntések meghozatalát" - nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A 2010-2012-es kórházracionalizálási országos stratégia értelmében, Romániában jövő év elejétől kezdik meg az egészségügyi biztosítási kártya bevezetését.

A biztosítási kártya nem azonos azzal a kártyával, amelyet külföldi utazásokkor kellett kiváltani. A rajta lévő információk lehetővé  teszik a tulajdonos azonosítását (személyi számmal), igazolják a biztosított státust, az igénybe vett orvosi szolgáltatásokat és a szolgáltatókat, a vércsoportot és Rh-faktort.

A mindenkinek személyre szabottan kiállított kártya alapján, az egészségügyi biztosítóval szerződéses viszonyban lévő egészségügyi szolgáltatók el kell hogy lássák a náluk jelentkező és biztosított státusukat igazoló betegeket, az érvényes keretszerződésbe foglaltak szerint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: