2010-11-25 17:24:48• hírek • Szatmár.ro

Jövőre jön a vizitdíj

Várhatóan a nyár közepén vezetik be az egészségügyben a részleges hozzájárulási fizetési rendszert, amelynek része a vizitdíj is.

Kormányülésen mutatta be Cseke Attila egészségügyi miniszter az egészségügyi hozzájárulás 2011. január 1-jétől való bevezetésével kapcsolatos szabályozást.

A tárcavezető elmondta, az intézkedéshez tartozik az irányító cédulák bevezetése, amelyeknek célja, hogy tudatosítsa az emberekben az egészségügyi ellátás költségességét, illetve a szolgáltatások felelősebb igénylését. Az irányító cédula bevezetésével, a költségek jobban nyomon követhetők, tehát nehezebb lesz csalásokat elkövetni a rendszerben, hiszen a cédula tartalmazza a páciens személyi számát és aláírását.
Az egészségügyi hozzájárulás azt az összeget jelenti, amelyet a páciensnek fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételekor. Célja, hogy a betegek gyakrabban vegyék igénybe az alapellátást a háziorvosi rendelőkben, hogy ellenőrizhetőbbé tegye a valós betegellátást, csökkentse a hálapénzt - mindezzel hozzájárulva az ellátás minőségi javulásához.

Januártól tehát hozzájárulást kell majd fizetni - különböző összegben - a háziorvosi rendelőben, a szakorvosnál és a kórházban is (kivéve a bizonyítottan sürgősségi ellátást). Minden beteg évente legtöbb 600 lejt fizet, ezen az összegen felül mentesül a további hozzájárulás befizetése alól.

A háziorvosi vizsgálat 5 lejbe, járóbeteg-ellátásban egy szakorvosi vizsgálat 10 lejbe, munkaidőn túl 20 lejbe kerül majd, kórházi ellátás egynapos ellátásban 10 lej, folyamatos bennfekvéssel 50 lej lesz.

A kifizetések alól mentesül összesen majdnem 8 millió személy a 700 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a 18 év alatti fiatalok, az inasok és egyetemisták 26 éves korig, az országos programok ellátásában részt vevő jövedelem nélküliek.
Hogy honnan lesz erre mégis pénz? Azok fogják fizetni, akik eddig is: azok az alkalmazottak, akiknek minden hónapban levonják a fizetésükből a közel hat százalékos egészségügyi biztosítást.

Szatmári szakemberek már korábban hangoztatták, hogy nem kell megijedni a „vizitdíj" gyanús rendelettől, mert például egy öt lejes konzultáció mindenki számára kifizethető. Viszont sokan kétszer meggondolják majd a rendszer bevezetése után azt, hogy orvoshoz forduljanak, így kevesebb lesz az indokolatlan orvoshoz fordulás. A nyugati országokban, ahol ezt már bevezették, 15-20 százalékkal csökkent azoknak a személyeknek a száma, akik feleslegesen keresték fel orvosaikat.


Jövő nyártól léphet életbe a vizitdíjas rendszer
Jövő nyártól léphet életbe a vizitdíjas rendszer


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: