2010-09-23 17:42:31• hírek • MTI/Reuters

Jövőre is csökkenhet a román gazdaság

A román hazai össztermék (GDP) jövőre is csökkenhet az idei hanyatlás után - vélte a román központi bank elnökének a tanácsadója csütörtökön.

Lucian Croitoru egy bukaresti pénzügyi fórumon úgy vélte, hogy az idei GDP-csökkenés nagyobb lesz az eddig várt 1,9 százaléknál.  Románia GDP-je tavaly 7,1 százalékkal esett.

A román kormányzat korábban a gazdaság 1,5 százalékos idei csökkenésével számolt. Azóta többször elhangzott, hogy nagyobb lehet a visszaesés, kormányzati szinten is már 1,9 százalékról beszéltek annak a hatására, hogy a kormány júliustól öt százalékponttal, 19 százalékról 24 százalékra emelte az áfát, és több adót is bevezetett.

Az áfaemelésnek tudják be szakértők, hogy 10,5 százalékkal esett júliusban a kiskereskedelmi forgalom júniushoz képest, amikor még 3,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.   Éves összevetésben a júliusi kiskereskedelmi eladások 8,6 százalékkal hanyatlottak, elsősorban a nem élelmiszertermékek eladásának 9,4 százalékos esése miatt.

Az idei első hét hónapban a román kiskereskedelmi eladások 5,6 százalékkal maradtak el a tavalyi év azonos időszakához képest.

A költségvetési bevételt növelő áfaemelés célja az volt, hogy ne emelkedjen 6,8 százalék fölé az idei GDP-arányos államháztartási hiány. Ez egyik feltétele volt annak, hogy Románia megkapja a tavaly kötött, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitel további részleteit. Augusztus közepén Adrian Vasilescu, a román központi bank elnökének a tanácsadója azt mondta, hogy a megemelt forgalmi adó a vártnál kevesebb bevételt hozott az államnak júliusban, mivel a magasabb árak miatt csökkent a fogyasztás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: