2013-12-20 18:23:51• hírek • Kocsis Zoltán

Jövőre háromszázezerrel többet kap az Olimpia a megyei tanácstól

Turisztikai megfontolások miatt a megye fel szeretné újítani a Nagykároly – Kaplony útvonalat, ezért megyei úttá "léptette elő". Döntés született a megyei tömegközlekedés útvonalairól is, a testület pedig jóváhagyta az önkormányzatoknak az év során kifizetett pénzösszegeket. Az ülés végén Kereskényi Gábor három nyelven köszöntötte a megye lakóit.

Huszonegy pontról szavazott idei utolsó ülésén Szatmár Megye Tanácsa pénteken. A grémium valamennyi napirendi pontot egyhangúlag elfogadta. A kedélyeket csak Dorel Coica korábbi kijelentései borzolták fel, ám végül mindenki átadta magát a közelgő karácsony hangulatának.

A testület egyik legfontosabb döntése, hogy a Nagykároly és Csanálos között húzódó DC49-es községi útvonal Nagykároly és Kaplony közötti öt kilométeres szakaszát megyei úti rangra emelték. A lépés célja, hogy ily módon a megyei tanács fel tudja újítani az útszakaszt. Mindez a kaplonyi Szent Antal római katolikus templom turisztikai potenciálját kívánja meglovagolni.

Ezzel kapcsolatban Pintér József felhívta a figyelmet a Kaplony és Kálmánd, valamint a Szilágypér és a megyehatár közötti útszakaszok állapotára, míg Kaiser István a Mezőfény - Nagykároly, Maxi Rodica pedig az Érendréd - Szalacs (Bihar megye) útvonalak minőségét tette szóvá. Ioan Seres, a megyei tanács osztályvezetője a felvetésekre reagálva elmondta, a Mezőfény - Nagykároly útvonal kátyúzására már aláírták a szerződést és hamarosan elkezdik a munkát. Mircea Govor alelnök pedig a jövő év prioritásai között említette a Szilágypér-megyehatár útvonalat.

A testület másik fontos döntése, hogy az idei 900.000 lej helyett jövőre 1,2 millió lejjel támogatja majd az Olimpia labdarúgócsapatát a megye - a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal közösen. Erre az emelésre azért volt szükség, indokolta Adrian Stef tanácselnök, mert a csapat tavasz óta feljutott a második osztályba, ahol nagyobbak a költségek: nagyobbak a távolságok, a lebonyolítási rend módosítása következtében több meccset kell játszani. Stef kiemelte ugyanakkor, hogy az Olimpiában kivétel nélkül szatmári futballisták játszanak, Govor szerint pedig a 3600-3700-as átlagnézőszám igazolja: a szatmáriaknak szükségük van a focira.

Szintén jelentős döntés, hogy a tanács jóváhagyta a megye által az év folyamán az önkormányzatoknak kiutalt, a megkezdett projektek zavartalan lebonyolításához szükséges támogatásokat. Szintén költségvetési döntés volt, hogy némi anyagi támogatást kaptak az egyházak: a magyar felekezetek összesen 277.500 lejt.

A tanács 0,60 lejben határozta meg egy kilogramm búza, 0,55 lejben egy kilogramm árpa, 0,45 lejben egy kilogramm szemes kukorica, 1,05 lejben a napraforgómag, 0,10 lejben a cukorrépa árát. Ez azért fontos, mert azok, akik bérbe adták mezőgazdasági területeiket és azért nem pénzt, hanem terményt kapnak, ezen összegek után kötelesek adót fizetni.

Döntés született arról is, hogy a megyei tanács támogatja a múzeum magyarországi, szlovákiai és ukrajnai partnerekkel közös projektjét és elfogadta a megyei tömegközlekedési vonalak közbeszerzési eljárásának eredményeit.

A tanácsülés végén aztán kicsit paprikásabb lett a hangulat, amikor Pintea Sándor PDL-és tanácsos és Claudiu Ardelean, a szeméttelep igazgatója szót emelt Dorel Coica kijelentései ellen. Amint emlékezhetünk rá, Szatmárnémeti polgármestere a héten a szeméttelepre valónak titulálta a PDL-ét és azok vezetőit. „Ez az alpári viselkedés oltyán jellemre vall és nem erdélyire", mondta többek között Ardelean. Govor igyekezett az amúgy a Dambovita megyei Gaesti városában született párttársa védelmére kelni. „Coica úr nem oltyán, hanem szatmári, mivel a szatmáriak választották polgármesterükké".

Az ülés aztán karácsonyi hangulatban ért véget. Kereskényi Gábor képviselő és Riedl Rudolf három nyelven, magyarul, románul és németül kívánt áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet Szatmár megye lakóinak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: