2012-11-26 14:00:20• hírek • Kocsis Zoltán

Jövőre állandó gyűjtési központ létesülhet Szatmárnémetiben

„A szatmáriak gondolkodásmódja magas szintű polgári civilizációról tanúskodik", mondta Florin Popa, a RoRec Egyesület regionális vezetője. Éppen ezért a tervek szerint a következő évben egy állandó gyűjtési központot alakítanának ki Szatmárnémetiben, hogy a lakosság bármikor biztonságos körülmények közepette szabadulhasson meg az elektronikus hulladékoktól.

Az elmúlt hétvégén ismét gyűjtési akciót tartottak Szatmárnémetiben, ahol mindenki leadhatta elektronikus hulladékait. Némi meglepetésre közel 850-en vitték el fölöslegessé vált tárgyaikat, az összegyűlt hulladék mennyisége pedig eléri a 19 tonnát. „Mindez egy nagyszerű eredmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy alig egy hónappal ezelőtt már begyűjtöttünk 20 tonnát, mondta a Szatmár.ro megkeresésére Florin Popa. Az októberi akció sikere sarkallt minket arra, hogy novemberben még egy gyűjtést szervezzünk. Meg kell mondanom, a szatmáriak ismét bebizonyították civilizált polgári értékrendjüket", tette hozzá a RoRec regionális képviselője.

Popa elárulta továbbá, hogy a szatmáriak példás hozzáállása egy másfajta megvalósításra is sarkallta őket: egy állandó gyűjtési központ kialakítására. „Tárgyalásokat folytatunk ez ügyben a polgármesteri hivatallal. A tervek szerint az önkormányzat biztosítja az ingatlant, mi pedig kialakítanánk a megfelelő gyűjtési és tárolási körülményeket. Ez azért is fontos lenne, mert az Európai Unió normái szerint Romániának fejenként évi négy kilogramm elektronikus hulladékot kellene begyűjtenie. Ám ettől sajnos messze állunk", magyarázta a szakember.



Talán sokan feltették maguknak a kérdést, hogy mi is történik ezekkel a begyűjtött hulladékokkal? Nos, ezt mi is megkérdeztük, Popa pedig elmagyarázta, hogy Romániában két nagy (egy Bodzaforduló, egy pedig Bukarest mellett) és több kisebb gyár (Marosvásárhely és Kolozsvár mellett is van egy-egy hasonló) dolgozza fel ezeket.

Akárcsak a legutóbbi gyűjtés folyamán, a leadók most is részt vettek egy tombolában, amelynek köszönhetően 17-en értékes háztartási berendezéseket nyertek: öten (Csatári Ida, Mihai Gheorghe, Blaga Stefan, Mark Iuliu, Lupu Radu) egy-egy Philips márkájú mixert, szintén öten (Necula Robert, Albert Kinga, Pató Ferenc, Gáspár György, Csernáti József) egy-egy Philips márkájú kávéfőzőt, további öten (Clipei Dumitru, Vizér Béla, Csillag Tibor, Ferent Gheorghe, Bretan Rodica) egy-egy Philips márkájú porszívót, míg ketten (Anzik Roland, Stirbu Adriana) pedig egy-egy Candy márkájú hűtőszekrényt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: