2020-03-29 15:17:31• hírek • Közlemény

Jövő héttől a megyei kórházban is lehetőség lesz koronavírus-teszt elvégzésére

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban felszerelték a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas tesztelősort, amelyet a Szatmár Megye Tanácsa a kórházzal közösen szerzett be. 

A tesztelési módszert – polimeráz-láncreakció (PCR) – a molekuláris biológia számos célra alkalmazza, de a jelenlegi helyzetben is a legjobbnak mondható. Ez azonban nem egy gyorsteszt, de a piacon jelenleg lévők közül kétségkívül a legprecízebb. A tesztet úgynevezett KIT-ekkel végzik, ami azt jelenti, hogy egyszerre több próba is elvégezhető, de ennek ellenére körülbelül 4 órát vesz igénybe ezek lefutása. 

A COVID-19 kimutatására alkalmas labor tulajdonképpen egy sor készülékből áll. A működéséhez egy speciális elemre (extraktor) is szükség van, amelyet már megrendeltek és jövő hét elején érkezik meg Szatmárnémetibe. A kapacitása 12 teszt, amely feldolgozásához körülbelül 4 órára lesz szükség. 



A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházhoz érkezett felajánlás révén április folyamán egy újabb extraktor érkezik, amely jelentősen megnöveli majd az elvégezhető tesztek mennyiségét. 

Mivel ehhez a teszteléshez sajátos körülmények kellenek, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban négy helyiséget különítettek el annak érdekében, hogy maximálisan biztonságos legyen a kórházi személyzet számára is a munka. Ennek eredményeképpen a kórház megkapta az Országos Közegészségügyi Intézettől a bizonyítványt, amely szavatolja, hogy a labor koronavírus tesztelésére alkalmas. Az első teszteket jövő héten le is lehet futtatni, ami azt jelenti, hogy nem kell a páciensektől levett mintákat Kolozsvárra küldeni, hanem azokat elvégzik a kórház szakemberei, és így lerövidül  várakozási idő.

A koronavírus fertőzés gyanújával a kórházba kerülő személyektől a mintavétel az Országos Közegészségügyi Intézet előírásai alapján történik, ami az alábbi prioritási szinteket foglalja magában: külföldön járt és a fertőzöttségre utaló tünetekkel rendelkezők személyek; velük érintkezésbe került személyek, akiken magukon is már jelentkeznek a tünetek; tünetekkel rendelkező egészségügyi szakszemélyzet; egyéb tünetekkel nem rendelkező tüdőgyulladásos és súlyos, akut légúti fertőzéses betegek; állami intézményekben lévő, tünetekkel rendelkező személyek; szervátültetés előtt álló tünetmentes betegek; vérképző őssejt-átültetés előtt álló személyek. 

A labor kialakítására, a készülékek és egészségügyi felszerelések beszerzésére a Szatmár Megyei Tanács a saját költségvetési keretéből használt fel 600 000 lejt. 

A megvalósuláshoz azonban ezen felül intézményi összefogásra is szükség volt megyénkben, így további segítség érkezett a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságtól, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól, a Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórháztól, valamint a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórháztól. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: