2011-07-15 09:21:01• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Jövő héten bejegyezhetik

Fotó: angusradio
Fotó: angusradio

A jövő hét elejére várható az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéséről szóló döntés a bukaresti törvényszéken, amely csütörtökön az ehhez szükséges támogató aláírásokat megkérdőjelező minden óvást elutasított - olvasható az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közleményében.

A törvényszék ezen a napon harmadszor tárgyalta az ügyet, az Erdélyi Magyar Néppárt ideiglenes elnökségét Toró T. Tibor képviselte. A testület minden óvást elutasított, amelyet korábban a bejegyzéshez nyújtottak be, ezzel az igazságszolgáltatás elismerte valamennyi aláírás jogszerű voltát - olvasható a közleményben, amely szerint a bejegyzésről szóló döntés a jövő hét elejére várható.

Az új romániai magyar párt létrehozását a Tőkés László európai parlamenti alelnök által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezte. Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke, Gergely Balázs Közép-Erdély, Papp Előd Székelyföld, valamint Zatykó Gyula Partium képviseletében május 5-én nyújtotta be a bukaresti törvényszéken a párt jogi bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.

Toró akkor emlékeztetett: a román párttörvény szerint egy párt bejegyzéséhez összesen legalább 25 ezer támogató aláírást kell begyűjteni az ország legalább 18 megyéjéből és Bukarestből. Az aláírási folyamat februárban kezdődött, és április végéig tartott, Toró szerint 19 megyéből és a fővárosból 29.268 támogató kézjegyet sikerült összegyűjteni.

Az új pártot Tőkés László nevével hozzák összefüggésbe, minthogy azokat az elveket vallja majd magáénak, mint amelyek érvényesüléséért az EMNT elnöke mindeddig maga is küzdött. A kezdeményezők jelezték: az erdélyi magyar politikai piacon jelen lévő másik két pártra, vagyis a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) és a Magyar Polgári Pártra (MPP) sem tekintenek úgy, mint ellenségre, az Erdélyi Magyar Néppárt mindent meg fog tenni azért, hogy együttműködjék a
többi politikai erővel.

Az új párt kezdeményezői azt remélik, hogy az EMNP megalakulásával sikerül majd mozgósítani az elmúlt évek alatt "lemorzsolódott" romániai magyar szavazókat. Emlékeztetnek, hogy az RMDSZ-nek egyetlen politikai érdekvédelmi szervezetként az első parlamenti választásokon egymillió magyar szavazatot sikerült összegyűjtenie, huszonkét év alatt azonban ez a szám 400 ezer alá csökkent. Az EMNP megalakítói szándékuk szerint mindent megtesznek, hogy azt a 600 ezer magyar embert, aki elfordult a politikától és általában a közügyektől, újra a politikai közösség aktív tagjává lehessen tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: