2019-11-14 16:26:07• hírek • Bede Emőke

Jövő év végéig megtörténnek a kifizetések

Rendkívüli sajtótájákoztatót hívott össze csütörtök délután a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal azon célból, hogy tisztázzák, mikor kaphatják meg a kártalanításként megítélt összeget azok a tulajdonosok, akiknek telkét a körgyűrű építése miatt kisajátították.

Az eseményen a város vezetősége mellett jelen volt Ion Cupanache, a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) illetékes szakosztályának vezetője, illetve Olteanu Mircea, annak a közbeszerzési eljáráson sikeresen pályázó cégnek a képviselője, amely a kisajátítással érintett területen a földfelméréseket fogja elvégezni.


„Az egész beruházás egyre határozottabb körvonalat ölt, szemmel látható, hogy a munkálatok egészen jó ütemben zajlanak” – mondta a sajtótájékoztató nyitányaként Kereskényi Gábor polgármester utalta többek között azokra az építkezés folyamatait bemutató videófelvételekre, melyeket rendszeres időközönként közzé tesznek az interneten.



„Ez egy olyan pillanat, melyre már mindannyian nagyon rég óta várunk. Nagyon sok tisztázatlan kérdés merült fel azzal a 1 188 000 négyzetméternyi területtel, melyek egy 2017-es kormányhatározat által lettek kisajátítva. Egy igencsak hosszadalmas és nehéz folyamat után végre sikerült megtalálni a kivitelezőt, aki végül el fogja végezni a topográfiai méréseket. Nem csak mi vártuk ezt a percet, de az a rengeteg szatmári, akik szeretnék végre megkapni a kisajátítás után járó kártalanítást” – mondta el Adrian Albu alpolgármester. Hozzátette: reményeik szerint elhárulnak azok az akadályok, melyeket a végeláthatatlan bürokrácia gördített a folyamatok útjába.


Ezt követően Ion Cupanache hosszasan ismertette a kisajátítás és a hamarosan következő kártalanítás folyamatát. Mint kiderült, összesen 448 darab földterületről és 436 tulajdonosról van szó, a helyzetet azonban bonyolítja, hogy több olyan terület is van, melynek tulajdonjogi helyzete tisztázatlan. Ezeket mindenképp pontosítani kell – fejtette ki Cupanache. A CNAIR képviselője emellett azt is elárulta, hogy a kisajátítások utáni kifizetések összértéke meghaladja a 18 millió lejt. „Nem akarunk senkiben sem hiú ábrándokat kelteni, de reményeink szerint a kifizetések jövő év végéig befejeződnek. Persze, akinek az aktája minden szempontból rendben van, hamarabb is megkaphatja a pénzt”- szögezte el Cupanache.


Az alpolgármester kiegészítésként elmondta, a Topoexim Kft. feladata a földmérések elvégzésében áll, majd ha ez kész, akkor a szakbizottság elkészíti az új kataszteri dokumentumokat és a jegyzőkönyvet a kártalanításhoz. Ha idő közben azonban csak egyetlen egy parcella esetében is valamilyen változás történik, akkor addig nem kezdődhet meg a kifizetés, meddig mindent pontra nem tesznek. A pénz megvan a kártalanításra, de míg ez a folyamat le nem zajlik, azokhoz nem lehet hozzáférni – szögezte le Albu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: