2019-12-19 15:52:12• hírek • Bede Emőke

Jóváhagyta az 500 százalékos rom-adót a Helyi Tanács

Sajnos 2019-ben több alkalommal is be kellett számolnunk olyan esetekről, amikor a Szatmárnémeti régi központjában található, egykor szebb napokat élt épületekről vakolatdarabok potyogtak a járdára, épp ezért a helyzet mielőbbi megoldásért kiálltott.

„A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 105 Új- és Régi központbeli épület műszaki állapotértékelését végeztette el az elmúlt évben. Az önkormányzat leromlott állapotokban levő épületeket azonosító bizottsága pontosan 497 esetben szólította fel az ingatlanok birtokosait, hogy korszerűsítsék az objektumok homlokzatait, tetőszerkezeteit, vagy éppen nyílászáróit. Amennyiben november 30-ig ez nem valósul meg, az épület és a terület adója is 500 százalékkal emelkedik, amíg meg nem valósul a korszerűsítés” – adta hírül még szeptemberben a hivatal. A határidő lejárt, az ígéretből pedig valóság lett, ugyanis a Helyi Tanács csütörtöki tanácsülésén egyhangúlag, ellenvetés nélkül megszavazta a speciális adót, mely értelemszerűen január 1-től életbe lép.



A rom-adó gondolata nem újdonság Szatmárnémeti számára, ugyanis Kereskényi Gábor polgármester már a tavalyi évben megkongatta a vészharangokat ez ügyben. Mint akkor közölte, a gondozatlan épületek adóemelésének célja, hogy a városközpont történelmi örökségének értékét növeljék, és megelőzzék, hogy ezek az épületek és területek valóságos fertővé váljanak, nem csak a városképet rontva ezáltal, de valós veszélyt jelentve a lakosokra is. Ugyanakkor a városvezető arról is biztosította a lakosságot, hogy Nagyvárad példáját követve a hivatal igyekszik segítő kezet nyújtani a restaurálási folyamatban, finanszírozva a homlokzat felújítási terveinek elkészítését, melynek költsége bizony akár több ezer euróra is rúghat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: