2020-04-16 14:48:56• hírek • Agerpres

Jóváhagyta a parlament a szükségállapot meghosszabbításáról szóló elnöki rendeletet

Elfogadta csütörtökön a parlament a szükségállapot 30 nappal való meghosszabbítását jóváhagyó határozatot. Ez többek között arra kötelezi a kormányt, hogy hetente ismertessen egy jelentést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott intézkedésekről.

Az online szavazáson 404 törvényhozó támogatta a határozat elfogadását, 29-en ellenezték, öten tartózkodtak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman, valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alsóházi frakcióját vezető Cătălin Drulă is javaslatot tett azoknak a cikkelyeknek a törlésére, amelyek kötelezettségeket rónak a kormányra, a plénum azonban 180 támogató, 254 ellenszavazattal, 7 tartózkodás mellett elutasította ezeket a módosító javaslatokat.

Az elnöki rendelet jóváhagyásáról szóló határozatba belefoglalták, hogy a szükségállapot ideje alatt az állampolgári jogokat és szabadságokat korlátozó intézkedéseket kizárólag "törvényerejű jogszabályokkal" rendeljék el, és ezek csak a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére terjedjenek ki.

Egy másik előírás szerint a kormánynak hétnaponta - vagy ahányszor szükség adódik - be kell mutatnia a parlamentnek egy jelentést a COVID-19-járvány terjedését fékezni hivatott, már elfogadott vagy tervezett intézkedésekről, illetve az ezeket szükségessé tevő okokról.

A szükségállapot lejárta utáni 30 napon belül a kormánynak teljes körű jelentéssel kell a parlament elé állnia az ebben az időszakban hozott valamennyi társadalmi és gazdasági intézkedésről.

A határozat szerint ugyanakkor a szükségállapot feloldását követő 60 napon belül a Számvevőszéknek meg kell vizsgálnia, hogy miként kezelték a közpénzeket ebben az időszakban, és a parlament elé kell terjesztenie a vizsgálat következtetéseit tartalmazó jelentést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: