2020-07-28 08:02:04• hírek • MTI

Jóváhagyta a francia parlament a terrorizmusért elítéltek megfigyelését

Jóváhagyta a francia nemzetgyűlés hétfőn azt a vitatott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a terrorizmusért elítélt személyek szabadlábra helyezést követő megfigyelését.

Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke ugyanakkor a kézfeltartással történt szavazást követően bejelentette, hogy a jogszabályt megküldi véleményeztetésre az Alkotmánytanácsnak. A törvénymódosítást a múlt héten fogadták el a szenátusban, azt megelőzően pedig az alsó- és felsőház tagjaiból álló, úgynevezett közvetítőbizottság tárgyalta.


A törvény erősen vitatott. A többi között lehetővé tenné az igazságszolgáltatási hatóságoknak, hogy a terrorvádakkal öt évnél hosszabb időre elítélt személyeket büntetésük letöltése után több évre hatósági megfigyelés alá helyezzék.


Ennek keretében például előírható számukra, hogy hol lakjanak, illetve megtiltható, hogy bizonyos személyekkel érintkezzenek. A büntetést letöltő személy hozzájárulásával egy elektronikus nyomkövető karperec viselésével tovább bővül az ellenőrzési lehetőségek köre. A jogszabály bírálói szerint ez az emberi- és polgári jogok megsértésének minősül. Ferrand ezért kijelentette: a francia Alkotmánytanácsnak kell most döntenie arról, hogy a magánszféra ilyen mértékű korlátozása arányban áll-e a közbiztonság érdekével.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: