2013-03-29 11:16:16• hírek • Póti Orsolya

Beethoven-estre került sor a filharmóniában

Március 28-án, csütörtök este Beethoven-művek csendültek a fel a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában. Az est szólistája Boda Balázs magyarországi zongoraművész volt.

„Szívből fakadt - bár a szívekig hatna" volt a mottója a csütörtök esti szimfonikus koncertnek, melynek a Dinu Lipatti Filharmónia adott otthont. Ezt a mondatot írta Ludwig van Beethoven a Missa Solemnis partitúrájára, amelyen öt évig dolgozott, már teljesen süketen.

A német zeneszerzőt tartják, Haydn és Mozart mellet a bécsi klasszika nagy alakjának, ugyanakkor zenéje a romantika jegyeit is magán viseli. Beethoven első zenetanára iszákos és indulatos édesapja volt, egy közepes tehetségű udvari muzsikus, aki gyakran verte fiát, megpróbált belőle csodagyereket nevelni és nagy tehetségét mielőbb kenyérkeresésre használni.

Mint kész zongoraművész 1795 márciusában lépett fel első alkalommal a bécsi nyilvánosság előtt, ezt a fellépést pedig újabbak követték. Beethoven sokat betegeskedett, kiváltképp húszas éveinek közepétől: siketsége és altesti fájdalmai hipochondrikussá tették és a melankóliára is hajlott. Mindez nem csökkentette alkotókedvét, hiszen halálának napjáig dolgozott. Befejezetlenül hagyott egy vonósötöst, a X. szimfónia vázlatait, két kánont, két vonósnégyest és a B-dúr vonósnégyes fináléját.

A csütörtök esti koncert első felében felcsendül a híres zeneszerző 4. zongoraversenye, amelyet 1804-1807 között szerzett, az est második felében pedig az V. szimfóniát, más címén a „Sorsszimfóniát" hallgathatta meg a közönség.

A szatmári zenekart ez alkalommal egy fiatal tehetség vezényelte. Hámori Máté magyarországi karmester, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekarvezetője, számos magyarországi és külföldi zenekar meghívottja. 2007-ben és 2008-ban egy londoni és egy katowicei nemzetközi versenyen vett részt, tanulmányait Gál Tamás irányítása alatt végezte. 

Zongorán közreműködött Boda Balázs zongoraművész, aki szintén a debreceni egyetem tanára és korrepetitora. Egyetemi évei alatt Boda számos hazai és külföldi zongoraversenyen szerepelt sikeresen.

Április 4-én, este 18.30 órától zongoraversenyekkel várja a szatmári zenekedvelőket a filharmónia. Saint-Saens, Mozart és Beethoven művek hangzanak majd el.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: