2015-11-03 14:38:54• hírek • Kocsis Zoltán

Jótékony célú Guinness-rekordkísérlet Szatmárnémetiben!

A mozaik vázlata Szodoray-Parádi Hajnalka alkotása
A mozaik vázlata Szodoray-Parádi Hajnalka alkotása

Városunk nevezetességeit, többek között a Tűzoltó-tornyot és a Pannónia-szállót ábrázolja majd az a mozaik, amely ha létrejön, akkor Szatmárnémeti neve bekerül a híres Guinness-rekordok könyvébe. Miből áll majd ez a mozaik? Műanyag kupakokból. Öt millió műanyag kupakból!

A világ legnagyobb, műanyag kupakokból álló mozaikja az elképzelések szerint a 2016. augusztus 19-28. között megredezésre kerülő Partiumi Magyar Napokra készül el. „A City k-pack nevet viselő kezdeményezés célja nem csupán az, hogy Szatmárnémeti neve bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe, hanem fel kívánjuk hívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Nem mellékes, hogy az akciónak karitatív célja is van", vázolta fel elképzeléseit az ötletgazda Pallai Béla görögkatolikus lelkipásztor, a Nicolaos Egyesület elnöke.

Az egyesületnek van némi tapasztalata már a hasonló alkotások elkészítésében, a görögkatolikus egyház nyaranta megrendezett nagypeleskei táborában a tavaly ötvenezer kupakból kiraktak egy 1700-ból származó, a település templomának padlásán megtalált ikon mását.

Akkor 47 önkéntes vett részt a tevékenységben, most viszont mintegy 150-re lesz szükség. Na meg közel öt millió darab standard méretű, és mindenféle színű műanyag kupakra! Aminek összsúlya számítások szerint eléri majd az öt tonnát! De hát egy világrekordot nem adnak olcsón. Jelenleg a németországi Freiherr vom Stein Iskola tartja a csúcsot, melynek diákjai 2010-ben 3.614.468 kupakból raktak ki egy mozaikot. „Bele se gondolunk abba, hogy ezt az öt tonnányi hulladékot csak úgy eldobjuk, szennyezve ezzel a környezetünket", tette hozzá Pallai atya.

A Szatmárnémetiben tervezett mozaik 85 méter hosszú és 53,8 méter széles, alapterülete 4673 négyzetméter lesz. „Elkészítéséhez szükségünk lesz egy focipályára - zajlanak is a tárgyalások ezzel kapcsolatban", vette át a szót Stier Péter, a Partiumi Magyar Napok főszervezője. „A PMN szervezésében évről évre igyekszünk bevonni minél több civil szervezetet és ez erre is egy remek alkalom", tette hozzá. Stier kiemelte továbbá, hogy az öt tonnányi műanyag értékesítéséből befolyó összeget fogyatékkal élők megsegítésére használják majd.

A kupakok gyűjtése iskolákban, óvódákban kezdődik. December 4-én, a városközpontban megtartandó Mikulás-napon a legyügyesebb 40 diákot, óvódást a szervezők meghívják egy pizzára és várhatóan két táblagépet is kisorsolnak közöttük. „Fontosnak tartjuk a megfelelő környezettudatos nevelést, ezért szívesen támogatunk minden hasonló kezdeményezést", jelentette ki Szejke Ottília tanfelügyelő.

Természetesen nem csak tanintézményekben, de többek között a Kossuth-kertben található Zöld Házban is át lehet majd adni a kupakokat. „Amint ez a négy intézmény összefogott, úgy kell összefognunk valamennyien, mert csak közösen érhetjük el célunkat", buzdított Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: