2017-02-16 08:34:05• hírek • MTI

Jót tett a hazai turizmusnak az üdülési csekkek bevezetése

Tavaly több mint háromszorosára, 10 millió euróra nőtt az üdülési csekkel vásárolt turisztikai szolgáltatások értéke Romániában - közölte szerdán a román turisztikai ügynökségek országos egyesülete (ANAT).

Adrian Voican, az ANAT első alelnöke elmondta, tavaly 1,1 millió üdülési csekket kaptak a román dolgozók, ez 2015-höz képest több mint háromszoros, 2014-hez mérten pedig csaknem hatszoros növekedés. Hozzátette: tavaly 15 százalékkal nőtt a román belföldi turizmus, aminek fő hajtóereje az üdülési csekk volt.

Az utazási ügynökségek az idén 38 százalékos növekedésre számítanak, amennyiben a kormány júliustól lehetővé teszi a közalkalmazottaknak, hogy évente egyszer a bruttó minimálbérrel azonos értékű üdülési csekket kapjanak. Romániában február 1-től 1450 lej a minimálbér.

Január végén a szakszervezetek bejelentették, hogy júliustól ismét bevezetik a közszférában ezt a bérkiegészítő juttatást, miután a nemzetközi gazdasági válság kirobbanása után - amely a román gazdaságot is erősen sújtotta - befagyasztották az üdülési csekkek utalását. A kormány még nem erősítette meg, hogy valóban utalni fogják.

Alin Burcea, az ANAT elnöke szerint a román államnak sürgősen ki kellene dolgoznia egy stratégiát a külföldi turisták vonzására, mert jelenleg Románia világviszonylatban "a vicc kategóriába tartozik" az évi 2,5 millió külföldi turistával, akikből kevesebb mint egymillió költ üdülésre, hiszen a többségük üzleti, szakmai célból érkezik.

A romániai kereskedelmi szálláshelyeket tavaly egész évben 10,4 százalékkal több, 10,917 millió turista kereste fel, amiből 2,471 millió volt a külföldi turisták száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: