2011-01-19 15:40:33• hírek • Szatmar.ro

Jönnek moldovaiak, ukránok és kínaiak is

A Szatmár Megyei Bevándorlási Hivatal regisztrálásában 280 Európai Unión kívüli állampolgár rendelkezett valamilyen fajta tartózkodási engedéllyel. Közülük csupán 46-on kapták meg csak a végleges tartózkodást, 160 személy pedig ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, mert rendelkeznek romániai családtagjuk.

Négy külföldi tanulás céljából tartózkodik a megyében, 12-en pedig kereskedelmi tevékenységet folytatnak. 17 idegen állampolgár azért jött, hogy az itteni munkaerőpiacon helyezkedjen el, ketten pedig vallásos tevékenységet folytatnak nálunk.
A legtöbben, szám szerint 93-an Moldova Köztársaságból emigráltak, de 35 ukrán és 28 kínai állampolgár is érkezett hivatalosan a többiek mellett Szatmár megyében.
Az Európai Unió országaiból 419 személy van nyilvántartva, közülük 8 személy végleges itt-tartózkodással rendelkezik, 411-en pedig meghatározott ideig maradnak vagy maradtak az országban. Túlnyomó többségük olasz, őket pedig a magyarországiak, majd a németek követik a sorban.

Szatmári székhelyű cégek kérésére múlt évben 53 munkavállalási engedélyt bocsájtottak ki az EU-n kívüli állampolgárok számára, amelynek köszönhetően megkapták a hosszútávú vízumot a konzulátusoktól a Romániában való tevékenykedésre.
Nem mindenki jelenti be becsületesen ittlétét, a múlt évben 39 idegent kaptak el, hogy illegálisan tartózkodtak a megye területén. Tizenkét személyt felszólítottak, hogy önszántukból hagyják el az országot a meghatározott időn belül. Egy személy ennek nem tett eleget, őt kísérettel kitoloncolták az országból.

Tizenkilenc külföldit a felügyelet alá helyeztek Aradon, amíg visszaküldik őket országukba.
A Bevándorlási Hivatal maximum egy éves tartózkodást ad meg a nem Eu-s állampolgárok számára, akiknek családjában nincs román állampolgár. Ha rendelkeznek romániai családtaggal, 5 éves tartózkodási kártyát kaphatnak.
Az Eu-s állampolgárok számára könnyebb az eljárás, hiszen csupán regisztrálniuk kell magukat a bevándorlási hivatalban, és megkapják a regisztrációs bizonylatot, ugyanakkor a számukra kiállított tartózkodási kártya végleges.


Megyénkbe is rendszeres a bevándorlás
Megyénkbe is rendszeres a bevándorlás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: