2010-06-08 07:05:32• hírek • Szatmar.ro/MTI

Jönnek a megszorítások

Június 7-én Emil Boc a parlament előtt vállalt felelősséget a Kormány nevében a megszorító intézkedésekért. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy vita és módosítások lehetősége nélkül 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazotti fizetéseket és 15 százalékkal a nyugdíjakat. Az ellenzék is támadásba lendült.

Az ülésen, amelyen a Kormány tagjai is részt vettek, 428 szenátor és képviselő volt jelen. Az ülés fél órás késéssel kezdődött, és már az elején támadásba lendült az ellenzék: Victor Ponta, a PSD elnöke megfenyegette Boc-ot, ha felelősséget vállalnak a népet tönkretevő intézkedésekért, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Mivel Emil Boc felelősséget vállalt a megszorításokért, Ponta is állta a szavát: benyújtották a bizalmatlansági indítványt, melyet pár napon belül felolvasnak a parlamentben és várhatóan jövő hét elején szavazni fognak róla.

A kormánynak nem kellene aggódnia, ha csak a tiszta matematikai szempontok érvényesülnének, hiszen az ellenzéknek 236 szavazatot kellene megszereznie kormánybuktató lépésének sikeréhez, a szociáldemokraták és a liberálisok azonban csak 212 voksra számíthatnak biztosan. A hiányzó, 24 szavazatos különbség azonban a napokban 18-ra csökkent, miután a kormányzó PD-L-ből több honatya kilépett és átállt a szociáldemokratákhoz, mások benn maradtak ugyan, de már jelezték, hogy az ellenzékkel fognak szavazni. Nem tudni, hogy a PD-L-n belül még hány pártütő lesz, Emil Boc ezért korántsem érezheti biztosnak maga alatt a miniszterelnöki bársonyszéket.

Már csak azért sem, mert nem lehet mérget venni a hallgatólagos szövetségesnek számító függetlenek egyöntetű támogatására sem. Ez a parlamenti csoport nemrég alakult párttá Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) néven, elsősorban a szociáldemokratáktól és a liberálisoktól "dezertált" képviselők és szenátorok alkotják sorait. Nem hivatalos elemzések szerint Basescu és a PD-L csábította el őket, hogy kívülről erősítsék a jelenlegi kormánykoalíció parlamenti többségét.

Traian Basescu államfő - akiről úgy tartják, hogy a PD-L-nek ő az igazi vezére - állítólag figyelmeztetett: ha a kormány megbukik, a pártnak ellenzékbe kell vonulnia. Az államfő ezzel azt jelezte, hogy nem a PD-L soraiból fog felkérni politikust egy újabb kormány megalakítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: