2011-07-06 18:09:24• hírek • MTI

Jön az utolsó Harry Potter-film

Minden idők talán legcsillogóbb világpremierjén mutatják be az utolsó Harry Potter-filmet csütörtök este Londonban.

A Harry Potter és a halálos szentek című epizód második része a hét Harry Potter-kötetből készült filmek közül a nyolcadik, és egyben a befejező rész. A The Times szemleírójának szerdai megállapítása szerint a filmeposz utolsó részének premierje - amely négy évvel követi az utolsó Harry Potter-könyv megjelenését - a rajongók számára legalább olyan jelentőségű korszakzáró esemény lesz, mint annak idején a Beatles együttes feloszlása volt.

Az eddigi hét film együtt minden nézettségi rekordot megdöntött, és közülük öt szerepel az egyetemes filmtörténet Top 20-as jegyárbevételi listáján. A legkevesebbet hozó epizód, a Harry Potter és az azkabani fogoly közönsége is csaknem 800 millió dollárt hagyott a világ mozipénztáraiban, a legnépszerűbbnek bizonyult Bölcsek köve pedig egymilliárd dolláros jegyárbevételhez közelít. A filmek eddigi összbevétele 6,4 milliárd dollár - és ebben természetesen még nincs benne az utolsó rész, amely a londoni világpremier után július 15-én kerül a mozikba.

Nem marad el siker tekintetében a filmektől a regényfolyam sem, amelynek köteteiből eddig összesen 450 milliót értékesítettek, 70 nyelvre lefordítva. Az utolsó Harry Potter-regény négy évvel ezelőtti kiadását már szó szerint tömeghisztéria kísérte. A Bloomsbury, a hivatalos brit kiadó az első 24 óra után hárommillió értékesített példányról számolt be, vagyis a megjelenés napján óránként 125 ezer kötet fogyott csak Nagy-Britanniában. A legnagyobb brit könyváruházlánc, a Waterstone's üzletei előtt annak idején 250 ezren táboroztak a befejező Harry Potter-epizód megjelenésére várva.




Mindez a világ messze leggazdagabb regényírójává tette Joanne K. Rowlingot, a varázslótanonc fantasztikus kalandjainak kitalálóját, aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként, egyedülálló szülőként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva, és a májusban megjelent 2011-es összesítés a 45 éves Rowlingnak - tavaly óta 11 millió fontos gazdagodással - 530 millió font vagyont tulajdonított.

Az írónő - illusztrálandó, hogy honnan is indult - egy ízben elmondta: Harry Potter "születése" előtt voltak olyan esték, amikor kislányának, Jessicának jutott ugyan vacsora, neki azonban már nem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: