2009-07-14 11:54:13• hírek • Gozner Gertrud

Jön az igazi kánikula!

Az elmúlt napok kissé hűvösebb időjárása után ismét gyors melegedés várható a megyében. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező napokban az ország nyugati részén 35 fok felett lesz a hőmérséklet.

Szerdára magas hőfokot jósolnak a szakemberek, amikor is a hőség elérheti a 36 Celsiust. Csütörtökre várható az idei év egyik legmagasabb hőmérséklete, a meteorológusok előrejelzései szerint ennek mértéke 29 és 37 Celsius fok között lesz.

Július és augusztus folyamán 35 fok fölötti hőmérsékleti maximumok várhatóak, az éjszakai órákban sem fog a levegő lehűlni 15 foknál alacsonyabb szintre - nyilatkozták az Országos Meteorológia Szolgálat szakemberei. Több egymást követő napon 35 Celsius fölé fog emelkedni a hőmérséklet, kánikulai napok várhatóak, még az is előfordulhat, hogy megdől a 2007-es hőmérsékleti rekord, amely jelenleg 42 fok - magyarázta a szolgálat igazgatója, Ion Sandu.

A kánikulai napokat heves viharok fogják váltogatni. Szeptember folyamán némileg enyhülni fog a nappali felmelegedés, de továbbra is az átlag fölött hőmérsékletek várhatóak.

A kánikula az egészséges embereknek is okozhat egészségügyi panaszokat, úgy mint fejfájást, szédülést, általános rosszullétet. Különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak a csecsemők, a kisgyermekek, 65 évnél idősebbek, a fogyatékkal élők, a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők.

Az orvosok a meleg napokra azt ajánlják, hogy mindenki fogyasszon minél több folyadékot, legalább három litert, hiszen a hőség fokozza az izzadást, ezáltal a folyadékvesztést. További orvosi tanács, hogy aki csak teheti, déli órákban egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban. Amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor azt ajánlják, hogy időnként meg kell pihenni egy árnyékos helyen, viseljünk széles karimájú kalapot és magas fényvédős faktorú testápoló krémet.

A munkavédelmi szabályzat külön megkötéseket tartalmaz kánikula idejére is. A munkáltatónak kötelessége minden alkalmazottnak napi 2-4 liter ásványvizet biztosítania, továbbá ha légkondicionálóra nem is telik, legalább ventilátorokkal kell elősegítenie a levegő forgását. Ha a munkáltató nem tudja betartani ezeket az előírásokat, csökkentenie kell a munkaidőt, vagy akár ideiglenesen fel is kell függesztenie azt. Amennyiben pedig az illető vállalatnál egyes alkalmazottak a szabad levegőn kénytelen dolgozni, akkor csakis 11 előtt és 17 óra után végezhetik tevékenységük.


Kánikulában csak 11 előtt és 17 óra után végeztethető munka  a szabad levegőn


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: