2009-05-21 16:52:56• hírek • MTI

Jön az egészségügyi részhozzájárulás

A jövőben a betegeknek is fizetniük kell majd bizonyos orvosi vizsgálatokért Romániában. Várhatóan szeptember elsejétől lép életbe az egyes orvosi szolgáltatások kettős finanszírozásának rendszere, a korrupció visszaszorítása érdekében.

Ennek értelmében egyes vizsgálatokat és analíziseket továbbra is az egészségbiztosítási pénztár fizet, ám bizonyos, az alapszíntűn túli ellátásokat a páciensnek kell majd fizetni - idézi a Krónikát a Magyar Távirati Iroda.

Ion Bazac egészségügyi miniszter szerint az új rendszer célja az egészségügyi rendszerben elburjánzott korrupció visszaszorítása. Az új rendszerre vonatkozó orvosi útmutató június elsejére készül el. Minden egyes kezeléstípus esetében rögzíti majd, milyen vizsgálatokért és ellátásért fizet a biztosító, és mely szolgáltatások költsége terheli a beteget.
A paraszolvencia, azaz az orvosok zsebébe csúsztatott borítékok gyakorlatának felszámolására a miniszter olyan hivatalt akar létrehozni, amely minden orvost ellenőrizni tud.

Románia már az európai uniós csatlakozás előtt vállalta a korrupció visszaszorítást. A 2007. január 1-i belépés után alig három hónappal a kormány béklyóba verte az addig meglehetősen hatékonyan működő, 2006-ban létrehozott korrupcióellenes hivatalt (DNA), szellemi irányítóját, Monica Macovei igazságügyi minisztert pedig leváltották. A hivatal azzal vívta ki a román elit haragját, hogy egykori, illetve hivatalban lévő miniszterek, parlamenti képviselők ügyében sem rettent vissza a nyomozások megindításától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: