2008-12-06 18:35:27• hírek • Szatmar.ro

Jön a majdnem egységesített motor

A FIA eldöntőtte, hogy a Cosworth építette egységesített motorok köröznek majd az F1-ben.

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat az angol motorgyártó céggel, a Cosworth-al, az egységesített motor bevezetéséről.

A nemzetközi motorsport első embere szerint ez lenne az egyik legjobb megoldás a Forma1 hatalmas költségeinek csökkentésére és ezzel megelőzhetnék, hogy a csapatok kivonulni kényszerüljenek, mint tette azt a Honda pénteken.

Mosley szerint, amennyiben a megállapodás létrejön, akkor a csapatok évi 6,42 millió eurót valamint három évre egy alkalommal kifizetendő 1,47 milliót eurót kell fizessenek a motorokért. Ez abban az esetben igaz, ha legalább négy csapat elfogadja a tervezetet. Amennyiben nyolc is a Cosworth-ot választaná, akkor az ár 5,84 millióra csökken.

Mivel sok csapat, köztük a Ferrari és a Toyota, is kilátásba helyezte, hogy az egységesített motorok esetében kiszáll a száguldó cirkuszbó, Mosley bejelentette, hogy nem muszály mindenkinek elfogadnia a Cosworth motorait. De a saját motorral versenyzők sem léphetik át az egységesített motorok kapacitását. Emellett mindenkinek be kell építenie majd a Cosworth xtrac hajtóműveit.

A csapatoknak december 11.-ig kell választ adniuk, de Mosley kijelentette, hogy a FIA mindenképp meg akarja valósítani terveit.

Mindemellett Londonban találkoztak a Forma1-es csapatok szövetségének (FOTA) képviselői, akik megegyeztek abban, hogy 2011-től egy sokkal olcsóbb előállítású motorokat használnak majd. Az autosport.com szerint ezek 1,8-as turbómotorok lesznek, melyek 30%-al kevesebbet fogyasztanak majd, mint a mostaniak és alkalmazni fogják a KERS-t (kinetikus energiavisszanyerő-rendszer).

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: