2010-02-04 10:00:13• hírek • Szatmár.ro

Jön a kikelet

A téli álmot követően a medvék február 2.-án bújnak ki először a barlangjukból. A néphit szerint, ha ilyenkor meglátja és megijed az árnyékától, akkor visszatér a barlangba, mert hosszú tél várható. Ha azonban kinn marad, akkor bizony közeleg a tavasz.

A téli nyugalomra vonuló medvék álma nem olyan mély, mint például a sünöké. A mackók teste nem hűl le, de anyagcseréjük mindenképpen lelassul.

Ébren vannak, tisztálkodnak stb. A tél előtti időszakban, felkészítik szervezetüket a hideg napokra. Óriási zsírtartalékot halmoznak fel, így bírják ki táplálkozás nélkül ezeket a hónapokat.

Lolka és Bolka az állatpark két, nyolc éves barna mackója nem alszik téli álmot. Minden nap kimennek a kifutóba, hogy a látogatókkal találkozzanak.

Míg vadon élő rokonaik télen nem táplálkoznak, addig Lolka és Bolka minden nap elfogad a gondozóktól pár falatnyi finom csemegét. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy ők is kevesebbet táplálkoznak ilyenkor, mint a nyári hónapokban.

Február 3-án, a Nyíregyházi Állatpark medvéi nem találták az árnyékukat, ami annyit jelenthet, hogy a kertek alatt már itt lopakodik a várva várt kikelet...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: