2013-05-26 13:42:31• hírek • Szatmár.ro

Jól szerepeltek a szatmáriak a Szépművészeti Múzeum vetélkedőjén

Két csapat is képviselte Szatmár megyét Budapesten, a Szépművészeti Múzeum által 4. alkalommal megrendezett „Ozirisz földjén" történelmi vetélkedő döntőjében.

A hagyomány szerint Ozirisz tanította meg az ókori egyiptomiakat a földművelésre, neki köszönhették a civilizáció létrejöttét, és hitük szerint Ozirisszá válva nyertek örök életet.

A Szépművészeti Múzeum egyiptomi vetélkedője azért kapta Oziriszről a nevét, mert az ő földjén kialakult kultúra tárgyi emlékeit, szellemi örökségét dolgozza fel. A vetélkedő három fordulóból állt és a múzeum Barokk Csarnokában megrendezett döntővel zárult május 25-én, ahol 10 csapat mérte össze tudását.

Szatmár megyét két csapat is, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium „Egyiptom gyermekei" nevű csapata (felkészítő tanár: Ács-Muhi Csilla) és a szamoskrassói Bem József Általános Iskola „Napistennők" nevű csapata (felkészítő tanár: Man Gabriella) képviselte.

A verseny idén az agyagművesség és domborműkészítés tanulmányozását tűzte ki célul. A feladatok megoldásában egy kalandos történet volt segítségére a csapatoknak. A jelentkezők a tanév folyamán háromszor kaptak feladatsorokat, melyek segítették felkészülésüket és a visszaküldött megoldásokkal egyúttal selejtezőként is szolgáltak.

A döntőn a csapatok összetett, különféle képességeket igénylő feladatokat kaptak: a tesztkérdések és a kézműves feladat mellett az egyiptomi mitológiából vett jelenetet kellett előadjanak, volt műtárgyfelismerés és egy ókori Egyiptommal foglalkozó weboldal nyitólapját kellett megtervezzék. A feladatokat mindkét szatmári csapat ügyesen, ötletesen oldotta meg. A kölcseysek második helyezést értek el, a szamoskrassóiak pedig dicséretben részesültek.

A résztvevők nem csak az ókori egyiptomi kultúra átfogó ismeretére tettek szert, az iskolai tananyagnál mélyebb szinten, hanem a feladatokon keresztül Közép-Európa egyik legnagyobb egyiptomi gyűjteményét is játszva ismerték meg.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: