2014-04-02 11:13:23• hírek • Kocsis Zoltán

Országos vallásolimpia Szatmárnémetiben

Rangos tantárgyversenynek ad otthont a következő hét első felében Szatmárnémeti: itt rendezik ugyanis az országos vallásolimpia döntőjét. A megmérettetésen 17 megye 108 diákja méri majd össze tudását, Szatmár megyét pedig 12-en képviselik.

Szatmáron komoly hagyományai vannak a felekezeti oktatásnak, amely kevéssel a rendszerváltás után már 1991-ben újraindult. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, valamint a Református Gimnázium azóta bőven kivívta a szatmári magyarság megbecsülését. A két intézmény ráadásul immár óvodától posztliceális képzésig teljes iskolarendszerrel várja a fiatalokat. A két intézmény mindemellett rendezvények sokaságával járul hozzá a régió kulturális életéhez, sokszínűségéhez.

Az országos oktatási minisztérium, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Hám János Római-Katolikus Teológiai Líceum, valamint a Református Gimnázium által megszervezett vallásversenyre április 7-én, hétfőn érkeznek majd meg a résztvevők. A hivatalos megnyitóra a római-katolikus Székesegyházban kerül sor 19.00 órai kezdettel, ezt vacsora és ismerkedő játékok követik. A négy órás dolgozatírás másnap, kedd délelőtt 09.00 órakor kezdődik a Református Gimnázium épületében. Ebéd után a diákok kirándulás keretein belül megismerkedhetnek Szatmárnémeti, Nagykároly és Kaplony látványosságaival, majd vacsora és filmvetítés zárja a napot. Szerdán 8.30 órai kezdettel hirdetik ki a verseny eredményeit szintén a Református Gimnáziumban, majd a kiértékelést követően a diákok, tanárok meglátogatják a püspöki palotát. Délután 17.00 órakor kezdődik a díjkiosztó ünnepség a Láncos templomban, majd este az Aquastar aquaparkban pihenhetik ki fáradalmaikat az érintettek. A csütörtök aztán a búcsúról és az elutazásról szól.

A tantárgyversenyre 17 megye (Szatmár mellett Hargita, Maros, Kovászna, Bihar, Kolozs, Szilágy, Brassó, Arad, Máramaros, Temes, Fehér, Beszterce, Hunyad, Bákó, Szeben és Bukarest) összesen 108 diákja kvalifikálta magát. A legtöbben Hargita (15 versenyző) és Kolozs (15 versenyző) megyékből érkeznek, míg Beszterce, Hunyad, Bákó, Szeben megyéket, valamint Bukarestet egy-egy diák képviseli. Krassó-Szörényt pedig sajnos egy sem...

A diákok két kategóriában mérik össze tudásukat: a 7-8. osztályosok, valamint a középiskolások (9-12. osztály). Az általános iskolások mezőnye 36, a középiskolásoké pedig 72 diákot tartalmaz. Utóbbiak közül 32-en római-katolikusok, illetve reformátusok, nyolcan pedig unitáriusok.

Szatmár megyét 12 tanuló képviseli. Közülük Rédai Ádám, Kiss Katalin Emőke, Csáki Melinda, Bota Krisztina Kinga és Ivanov Annamária a Református Gimnázium, Fabian Armin Vincentius és Reizer Szabina a Hám János Római-Katolikus Teológiai Líceum, Tempfli Máté és Vízvéri Stefánia a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, Heveli Dávid a 2-es Számú nagykárolyi Általános Iskola, Viciocian Péter a kaplonyi Fényi IstvánÁltalános Iskola, Antal Hanna pedig a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola diákja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: