2011-08-17 14:00:58• hírek • Szatmár.ro

Jól megy a munka a Kölcsey új épületében, iskolakezdésre kész lesznek

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban az idei tanév 780 tanulóval illetve 58 tanár közreműködésével fog elindulni - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Pataki Enikő.

Ácsok, kőművesek, villanyszerelők egyszerre dolgoznak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új épületén, hogy szeptemberre elkészüljenek a munkával. Kereskényi Gábor alpolgármesterrel és Pataki Enikő igazgatónővel jártuk be az épületet.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium idén nyáron újra költözik, ugyanis miután a Zárda épületéről bebizonyosodott, hogy nem megfelelő a középiskola számára, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Római Katolikus Püspökség megegyezésének nyomán az Unio iskola egykori épületét, a valamikori Püspöki Konviktust kapta meg a főgimnázium.

Bár tavaly nyáron kormánytámogatásból a Zárda épületében komoly felújítási munkálatokat végeztek, ez a befektetés nem veszett el, hiszen a Püspökség vállalta, hogy az elvégzett munka értékének megfelelően az új épületet felújítja. - Ez, a 905 ezer lejes összeg a tetőszerkezet felújítására elég, ugyanis ez nagyon rossz állapotban van - magyarázza Kereskényi Gábor - ezért a Polgármesteri Hivatal további 300 ezer lejjel támogatta az iskolának a szerződés alapján legalább húsz évig otthont adó épület felújítását.

Az alpolgármester a munkálatokról elmondta: a tető volt mindenképp a prioritás, de nagy hangsúlyt fektettek a villamoshálózat mielőbbi felújítására, ugyanis az is életveszélyes állapotban volt. Az elmúlt húsz évben semmiféle korszerűsítés nem volt az épületben, ezért érthető, hogy komoly gondokkal kell a munkásoknak megküzdeniük, ám jelenleg sikerül a tervezett ritmus szerint haladni. Hamarosan a csatornázási rendszert is felújítják, mellékhelyiségeket építenek és elkészül a kerítés is, amely elválasztja majd a hátsó udvarban működő UNIO Iskolaközpont udvarát a Kölcseytől.

- Az udvar a két iskola tanulói száma alapján választódik el: a Kölcsey az udvar kétharmadát, az Unio az egyharmadát kapja meg - magyarázza Kereskényi Gábor.

A tetőszerkezet nagy része már fel van újítva

Az egész ingatlan, ami a Kölcsey rendelkezésére áll majd, több mint ötezer négyzetméteres, itt helyet kap a 29 osztályterem mellett három informatika-labor, egy matematika, egy kémia, egy fizika labor, egy tágas díszterem, egy nagy tanári szoba. Lesz terme a könyvtárnak is, amelynek például a Zárda épületében nem lett volna helye. Sőt, a könyvtárhoz egy olvasóterem is tartozik majd és saját tornaterme is lesz az iskolának. Az osztályok, különböző termek felújítása jól halad, egyedül a díszteremben lesz még komoly munka.

Amit nem tudnak felújítani idén, azok az ajtók és ablakok - erre ugyanis már nincs keret, de ez nem is számít prioritásnak. Az ablakokon a hiányzó üvegeket pótolni fogják, a cserére talán jövőre lesz pénz.

- Az iskola diákjai már lázasan készülnek az iskolakezdésre és érdeklődnek, miben segíthetnek - mondja Pataki Enikő. - A KÖFEDISZ is figyelemmel követi a munkálatokat és kérdezgetik, miben lenne szükség segítségre. Iskolakezdésre biztosan el fogunk készülni, hiszen a felújítást végző cégeken látszik, szívükön viselik a Kölcsey ügyét és mindent beleadnak a munkába.

A díszteremben még van tennivaló

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: