2009-07-09 14:22:11• hírek • Venczel Katalin/MTI

A franciáknak 100 ezer adag oltás kell

Franciaország az új típusú influenza elleni oltóanyagból 100 millió adagot tervez rendelni négy gyártótól, összesen 700 millió euró értékben - értesült csütörtökön a Le Parisien című párizsi napilap.

Az egészségügyi minisztérium csak annyit közölt: a miniszterelnöki hivatal irányításával még folynak a tárgyalások a titkosan kezelt beszerzésről.   

Franciaországban eddig 403-an fertőződtek meg bizonyítottan a H1N1 vírustörzzsel, de sem halálos, sem súlyos eseteket nem regisztráltak. A járványt vírusellenes gyógyszerekkel eddig kordában tudták tartani az egészségügyi hatóságok, amelyek ősszel számítanak nagyobb számban megbetegedésekre.

Eddig hat laboratórium jelezte, hogy az új típusú influenza elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgozik: a francia Sanofi, a svájci Novartis, a brit GlaxoSmithKline (GSK), a brit-svéd AstraZeneca, az amerikai Baxter és a belga Solvay. A Le Parisien szerint közülük a Sanofival, a GSK-val, a Novartisszal és a Baxterral tárgyal Franciaország.

Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter a múlt héten jelezte, hogy ősszel már rendelkezésre fog állni az oltóanyag, de a hatóságok nem kívánják kötelezővé tenni az oltást.

A minisztérium a fiatalokat, a betegeket és azokat a személyeket kívánja majd előnyben részesíteni, akiknél nagyobb a kockázata a megbetegedésnek; ide tartoznak az orvosok, a tűzoltók vagy például a tanárok is. Az oltásra várhatóan szervezetten kerül majd sor kórházakban, oktatási intézményekben és esetleg a munkahelyeken is.

A miniszter csütörtökön nem erősítette meg, hogy a kormány 100 millió adag oltóanyagot tervez rendelni, de jelezte: "elengedő mennyiséget, hogy mindenkinek jusson" a 64 millió lakosú országban. A Le Parisien szerint a hatóságok arra is fel akarnak készülni, hogy szükség esetén két adag oltóanyagot is kaphasson egy személy.

A szakemberek szerint minden második francia, megközelítőleg 30 millió ember beoltásával az egész lakosság védelme megoldható lesz a járvánnyal szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: