2012-01-29 09:15:13• hírek • Sárközy Júlia, MTI

Az idő diktál Silvio Berlusconi tárgyalásán

Február 11-ig van ideje a milánói bíróságnak a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök ellen zajló korrupciós perben, amely ezután elévülés miatt hatályát veszíti.

Tógáját levetve a bírák leváltását és a per újraindítását követelte pénteken Niccolo Ghedini és Pietro Longo védőügyvéd. Az ülésteremből kivonulva azt hangoztatták, hogy a bíróság elfogult védencükkel szemben. A milánói bíróságon Berlusconit évek óta védő ügyvédpáros ugyanazt a gesztust ismételte meg, amelyet 1994-ben a Tiszta Kezek korrupcióellenes vizsgálatsorozat ügyésze, Antonio Di Pietro tett. Di Pietro azonban akkor vetette le tógáját, amikor - későbbi kijelentései szerint - nem tudta Berlusconit is bíróság elé állítani korrupció bizonyítékával.    

Az idő ellen folyik a küzdelem a milánói bíróságon a volt kormányfő védelme és az ügyészség között. A David Mills brit ügyvédről elnevezett Mills-perben a bíráknak legkésőbb február 11-én kell ítélethozásra visszavonulni. Máskülönben hetvenkét órával később a per elévül.   

Ghedini és Longo éppen ezt kifogásolta: Berlusconi ügyvédei szerint a bíróság minden eszközzel a tárgyalás cél előtti gyorsítására törekszik a pártatlanságot is figyelmen kívül hagyva. Február 11-ig további nyolc tárgyalás lett kitűzve. A következő január 31-én lesz, amikor az előzetes bejelentések szerint Berlusconi önkéntes kijelentéseket tesz. "Ha ki akarnak hallgatni, tegyék, semmi titkolnivalóm nincsen" - szögezte le Berlusconi.

Február 3-án Flavio Briatorét, a Forma-1 világából ismert olasz vállalkozót hallgatnák meg a védelem tanújaként. Február 6-án Diego Attanasio üzletembert, február 9-én pedig a védelem és a vád beszéde következne.   

"Ez politikai per. Nem is értem, hogyan mondhatnak felettem ítéletet, amikor az, aki adta a pénzt, elismerte, hogy ő adta, és az, aki kapta a pénzt, elismerte, hogy elfogadta. Elég ellenőrizni a pénz útját. Ebből látszik, mennyire aggasztó az olasz igazságügy helyzete. Az egész teljesen abszurd" - nyilatkozta a milánói bíróság folyosóján Berlusconi. A Szabadság Népe (PdL) párt novemberben megbukott kormányfője 2011 elejétől jár a milánói bíróságra. Korábban a kormánytöbbsége által biztosított mentelmi jogot élvezte, amelyet az alkotmánybíróság éppen tavaly februárban semmisített meg.  

Berlusconi a Mills-per majdnem minden tárgyalásán személyesen részt vett, miközben a párhuzamosan zajló Ruby-per egy tárgyalásán sem jelent meg. A kormányfői partikat még kiskorúként frekventáló marokkói lány prostitúcióra való kényszerítéséről szóló perben Berlusconi ügyvédei szintén a bíróság elfogultságát hangoztatták.      

"Olaszországban évente kilencmillió per zajlik és száznegyvenezer ügy évül el, mégis egyedül engem állítanak bíróság elé" - tette hozzá Berlusconi. A végéhez közeledő Mills-perben felhozott vád szerint szerint a brit ügyvéd 600 ezer dollár fejében 1996-ban hamis tanúvallomást tett két olaszországi perben, amelyekben Berlusconit korrupcióval vádolták. Az All Iberian névvel ismert perben azzal vádolták Berlusconit, hogy ezen az offshore-cégen keresztül törvénytelenül finanszírozta a Bettino Craxi vezette szocialista pártot. A másik perben Berlusconit a pénzügyőrség megvesztegetésével vádolták. Mindkét per az ügyészség számára eredménytelenül zárult bizonyítékok hiányában és főleg azért, mert az ítélet idejére már miniszterelnök Berlusconi a büntetőtörvénykönyv módosításával enyhítette az adócsalás büntetőjogi következményeit.

Millst hamis tanúzásért 2010-ben elítélték, de az olasz Semmítőszék az ítéletet elévülés miatt hatályon kívül helyezte. A most zajló Berlusconi-perben ismét meghallgatott Mills azt hangoztatta, hogy a pénz nem Berlusconi ajándéka volt. A 600 ezer dollárt Attanasiótól kapta. A Londonból videón keresztül nyilatkozó Mills meghallgatása során kétszer is rosszul lett és megszakította vallomását.   

"Az ítélet érdekében muszáj rákapcsolni" - fogalmazott Michele Vietti, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke, akinek szavait a PdL azonnal az elfogultság jeleként értékelte

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: