2016-10-15 10:33:17• hírek • Szatmar.ro

Jól haladnak a felújítással

Már érezteti pozitív hatását az egykori Zárda átalakítása - a Boldog Scheffler János Központ tevékenysége egyszerűbb és hatékonyabb lett.

Felújítják a Boldog Scheffler János Központ épületét, a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek egykori zárdájának jobb szárnyát, egy a THE VELUX FOUNDATIONS által pozitívan elbírált és támogatott pályázatnak köszönhetően. A két és fél éves lefutású projekt megvalósítása ez év februárjában kezdődött. Az engedélyek beszerzése, a kivitelezési munkák megtervezésének véglegesítése, a felvonulási és előkészítési tevékenységek elvégzése után megkezdték a tulajdonképpeni felújítást, ami miatt a Boldog Scheffler János Központ július 11. és augusztus 19. között a Szent Alajos Konviktusba költözött, augusztus 22. és szeptember 2. között pedig zárva volt. Szeptember 5-én azonban a Központ már birtokba vehette a felújított recepciót és termeket, megkezdődött a terápiás munka a részben kész, új környezetben. Fazekas Brigitta szakmai vezetőt arról kérdeztük, milyen fázisában van a felújítás, hogyan zajlik az új környezetben a terápiás fejlesztő munka?

Kérdésünkre válaszolva elmondta, jól haladnak, a THE VELUX FOUNDATIONS-nek köszönhetően a nővérek egykori zárdájának teljes külső és belső felújítása jövő év tavaszáig valóban befejeződik. A munkálatokat az előzetes tervek szerint két nagy részre osztották, legfőképpen azért, hogy ezek ideje alatt se kelljen a Boldog Scheffler János Központ tevékenységét beszüntetni. Szeptemberben átadásra is kerültek az első felújított helyiségek, az épület földszintjén és első emeletén. A munka nagy része azonban még hátravan: a második emelet, a tetőtér, az alagsorba tervezett helyiségek, valamint egy medencetér kialakítása. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a hidroterápiás rehabilitációt is helyben végezzék majd.

Idén ősszel, az egyik legfontosabb változás az új főbejárat megnyitása és átadása volt, ami immár a Kazniczy (Stefan cel Mare) utcáról nyílik. Elkészültek az új közösségi terek, az új váróterem, az öltözők, az akadálymentesített területek és a recepció, valamint az emeleti részen kilenc, teljesen megújult terápiás termet adtak át a kis klienseknek. A jelenlegi kapacitásában ugyanakkor még nem beszélhetünk a Központ bővülésről, hiszen az épület nagy részében még folynak az átalakítási munkálatok, de az átalakulás napról-napra látványosabb. Az elkészült termekbe beköltöznek az új színek, formák, megszépülnek a terek, miközben a hétköznapok is a megszokott ütemben zajlanak. A Központ által használt helyiségek és a többi, még változásra váró helyiség fizikailag is el van zárva egymástól - a gyerekek számára biztonságos feltételek, a balesetmentes övezetek megteremtése alapvető fontosságú volt.

Megkérdeztük, milyen lépések következnek most a felújításban. Milyen ritmusban kap a Központ egyre több és több termet használatra? A munkálatokat vezető mérnök ezzel kapcsolatban elmondta, a felújítás során nem terveznek több részleges átadást, a további termeket és tereket a munkálatok végén vehetik majd igénybe a munkatársak és a gyerekek, azaz jövő év tavaszán. Hamarosan befejezik a Kazinczy-utcai külső homlokzat felújítását, ami látványos újdonság lesz nemcsak az ott dolgozóknak, vagy az oda látogatóknak, hanem minden a környéken megfordulónak - újabb, patinás épülettel találkozhatunk majd nap mint nap.

Ezen túl megkezdődik a tető szerkezeti megerősítése, az udvar-felőli homlokzat helyreállítása, megkezdődnek az ásási munkálatok, az új pincerész kialakítása - ahol a terápiás medence is helyet kap -, valamint az alagsori falak vízmentesítése. Több vonalon is párhuzamosan folynak a tevékenységek, így említésre méltó a második emeleti szerkezet megerősítése, a fennmaradt belső terek, így az orvosi rendelők, a vendégszobák, a képzésekre szánt helyiségek létrehozása, az épület alagsorának kibővítése. Mindez hamarosan megtörténik.

Ha pedig a végére érnek, a Boldog Scheffler János Központnak lehetősége nyílik, hogy megvalósítsa szakmai terveit, amelyek között kiemelt helyen szerepel a különböző területekről érkező szakemberek, illetve a szülők képzése, az új terápiás formák és orvosi egységek bevezetése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: