2007-10-12 18:34:34• hírek • Szatmar.ro

Jól halad az Észak-Erdélyi autópálya építése

 2008 végéig elkészülhet a Torda és Gyalu közötti, több mint negyven kilométeres útszakasz.

Jól haladnak az Észak-Erdélyi autópálya munkálatai, reális esély van arra, hogy 2008 végéig elkészüljön a Torda és Gyalu közötti, több mint negyven kilométeres útszakasz – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök pénteken, azt követően, hogy Borbély László miniszterrel és Tánczos Barna államtitkárral Tordaszentlászlón megtekintette az elkezdett munkálatokat. A Brassó és a nyugati határnál fekvő Bors között megépülő Észak-Erdélyi autópálya Európa legnagyobb ilyen irányú beruházásának tekinthető: a 415 kilométeres hosszúságú sztráda átadását 2014-re tervezik.

Az RMDSZ-politikusok a pálya 49-es kilométerénél, a három kilometers, már lekövezett szakasznál, valamint a Bechtel cég központi telephelyén tartottak helyszíni szemlét, majd a cég képviselőivel is tárgyaltak. – Az erdélyi autópálya nemcsak a közlekedésben hoz majd jelentős könnyítést, de Erdély egész gazdasági fejlődésére is kihatással lesz– hangsúlyozta az RMDSZ elnöke a megbeszélést követően.

Markó Béla jelentős eredményként értékelte, hogy az RMDSZ több éves politikai küzdelme nyomán ma már mindenki megértette az Észak-Erdélyi autópálya megépítésének fontosságát. - Sok vita és nehézség után ma végre eljutottunk oda, hogy a politikai pártok többsége rájött: egy összefüggő, racionális infrastruktúra-fejlesztési stratégiára van szükség Romániában – mutatott rá az elnök, aki szerint e tekintetben a legnagyobb hiba az volt, hogy 1990-től errefele senkinek nem volt ilyen irányú koncepciója, emiatt egyetlen kilométer autópálya sem épült a régióban. – Abszurdum, hogy 2007-ben nemhogy autósztráda, de négysávos gyorsforgalmi út is csak harminc kilométer van Erdélyben. Ezért nagyon fontos a mostani beruházás, amelynek kétségtelenül hatalmas szerepe lesz Erdély gazdasági fellendülésében – szögezte le a Markó Béla.

-Az autópályát építő Bechtel mindeddig 123 millió eurót használt fel, az idei évre tervezett munkálatokra további 60 millió euró fordítható – mondta Borbély László középítkezési és lakásügyi miniszter miniszter. A tárcavezető közölte, a cég a jövő évben is hasonló nagyságrendű összeggel, mintegy 130 millió euróval gazdálkodhat, a keretet azonban a munkálatok üteme függvényében, újabb hitel-felvétel révén növelhetik. - Ma a kormánynak nemcsak stratégiája, hanem megfelelő tartalékai is vannak az autópályák építésére: jó hír, hogy hamarosan megkezdődik a Marosvásárhely-Jászvásár, valamint a 4-es páneurópai folyosó terveinek elkészítése is – mondta Borbély László, aki egyben arra hívta fel a figyelmet: autópályák és körgyűrűk nélkül három-négy éven belül teljesen lehetetlenné válik a közlekedés a közutakon.

- 2009 elején megkezdődhet a Dél-Erdélyi autópálya építése – jelentette be Tánczos Barna. A Közlekedési Minisztérium államtitkára közölte, a kormánynak az a szándéka, hogy közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki a romániai és magyarországi autópályák között, és ezáltal megszakítás nélkül, autósztrádán lehessen közlekedni Erdélyből Európa szívéig: ehhez azonban megállapodásra van szükség a magyar kormánnyal. Mint mondta, a kérdés hangsúlyosan merül majd fel a novemberben sorra kerülő román-magyar együttes kormányülésen is. – A magyar fél infrastruktúra-fejlesztési stratégiája a keleti régió esetében csupán a gyorsforgalmi utak meghosszabbítását irányozza elő, ám az a célunk, hogy összehangoljuk a két ország fejlesztési terveit – mondta Tánczos Barna.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: