2020-05-07 12:34:35• hírek • Bajnai Botond

Jól halad a Szamosdara-Pusztadaróc közötti megyei út felújítása. Eközben a járdák korszerűsítése is zajlik a két településen

Lassan két hónapja, hogy kinn vannak a munkagépek a Szamosdara és Pusztadaróc közötti DJ 194B jelzésű megyei úton: folyamatban van a bekötő út korszerűsítése. Găman Mihály polgármester szerint a kivitelező őszre ígéri a teljes beruházás befejezését.

Mintegy 12 évet bírta az előző aszfaltréteg a Szamosdara és Pusztadaróc közötti négy és fél kilométeres bekötőúton, legutóbb 2008-ban javították az utat, azóta jócskán tönkre ment, ezért nem csak a helyi önkormányzat, de a lakosság is úgy érezte, itt lenne az ideje egy teljes korszerűsítésnek. A munkálatot még tavaly év végén sikerült meg is kezdeni, miután Pataki Csaba megyei tanácselnök december 13-án alá írta a Szamosdara-Pusztadaróc közötti, 6,1 kilométeres DJ 194B megyei rangú út teljes felújításáról szóló beruházás kivitelezési szerződését. A 4,9 millió lej értékű kormánytámogatásból megvalósuló beruházás révén teljes felújításon megy keresztül Szamosdara és a pusztadaróci főút közötti bekötő út, illetőleg a megyei út Szamosdara településen található része is.

Szerkesztőségünk megkeresésére Găman Mihály polgármester elmondta, miután tavaly az út alapozása mintegy 80%-ban elkészült, az idei évben máris megkezdődhetett az első, alap aszfaltréget elhelyezése is, amely mára az út teljes hosszának mintegy felét borítja, mindkét sávon.

„Jól haladnak a munkával, a fél távot leaszfaltozta a kivitelező. Erre természetesen jön még egy kopó réteg, de úgy néz ki, egy hónapon belül a beruházás ezen szakaszával sikerül végezzenek” – magyarázta a polgármester.

Mára már mindkét sávot aszfaltréget borítja

Elmondta azt is, hogy a beruházás azon része, amely konkrétan Szamosdara településen fog zajlani, még nem kezdődött el, a faluban is le fognak aszfaltozni 1,8 kilométer utat, viszont ezzel mindenképp meg kellett várni a jó időt, semmiképp nem akartak egy sártengert létrehozni a faluban.

„A településen kívül könnyebb dolga van a kivitelezőnek, éppen ezért kezdték el először ezt a szakaszt, viszont a faluban már egy komplexebb munka vár rájuk. Több helyen útátvágás lesz, mivel a víz elfolyását biztosítani kell, éppen ezért meg kellett várjuk a tavaszt, és a jó időt, csak így lehet benn a faluban hatékonyan dolgozni. A teljes beruházás, úgy gondolom, még egy 4 hónapot vesz igénybe, így várhatóan szeptemberre egy alapjaiban megerősített, kiszélesített, új aszfaltréteggel ellátott utat vehetünk majd át” – közölte a polgármester.



Găman Mihály kicsit visszatekintve, elmondta ugyanakkor azt is, hogy ez az útszakasz a 80-as évek elején lett először lekövezve, majd 1996 őszén, amikor polgármester lett, leaszfaltozták az első egy kilométert, majd 1997-ben végig a főútig. Ez 1997-től 2008-ig tartott, akkor volt egy komolyabb útjavítás és 1 méterrel meg is szélesítették, hogy mind a két sáv elfogadható legyen. Azóta eltelt 12 év, így ismét ráfért a korszerűsítés az útra.


A 80-as évek elején ők voltak a Szamosdarára vezető út első építői. Hárman még ma is élnek közülük.
 

Járdakorszerűsítés is folyamatban

A megyei út korszerűsítése mellett továbbá Pusztadarócon és Szamosdarán is folytatódnak az előző évben megkezdett járdakorszerűsítési munkálatok.

A két településen két külön cég végzi a kivitelezést, viszont amint a munka végére érnek, minkét faluban a járdák tekintetében 100%-os lesz a lefedettség. A tervek szerint a járdakorszerűsítés legkésőbb 3 hónapon belül befejeződik.

„Ha sikerül Pusztadarócon és Szamosdarán is befejezni ezt a munkát, akkor ezen a két településen, illetve Atyában is 100%-ban fel lesz újítva a teljes járdahálózat. Mindenütt új, aszfalt-burkolattal és szegélykövekkel ellátott járdákon közlekedhetnek lakosaink.

A jövőben Petén kell majd még járdát korszerűsíteni, de mivel jövőre azon a településen csatornahálózat bővítést tervezünk, így a járdaöntésekkel is várni kell, míg az a munka befejeződik” – mutatott rá a községvezető.

Folyamatban a járdák korszerűsítése








Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: